Четвъртък
6 Май 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Шефовете на всички НПО ще декларират имуществото си

12 Март 2013 - 14:27

Сподели във Facebook

Членовете на управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел ще декларират своето имущество, както и доходите и разходите, които правят.

Това решиха членовете на парламентарната правна комисия. В пленарна зала днес трябва да бъдат разгледани промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, предложени от Яне Янев и група народни представители. За да стане това, обаче, текстовете трябваше да бъдат разгледани на второ четене от парламентарната правна комисия.

Именно текстът, засягащ ръководствата на НПО предизвикаха най-бурни дебати по време на заседанието на комисията преди обяд. Между първо и второ четене на промените в закона депутатите от партия РЗС си бяха позволили да предложат имуществото и доходите да си декларират само ръководствата на онези НПО-та, които през предходната календарна година са били финансирани с публични средства или със средства по програми на ЕС. Това предизвика недоволството на редица неправителствени организации, които категорично отхвърлиха подобен избирателен подход към работещите в този сектор и припомниха на депутатите, че тези НПО, които получават публични средства така или иначе са обект на редица проверки. Против избирателния подход се обявиха и някои депутатите от левицата. В крайна сметка депутатите от РЗС решиха да оттеглят предложението си и остана идеята ръководствата на абсолютно всички НПО да декларират колко получават.

Правната комисия категорично подкрепи идеята членовете на управителните и контролните органи на НЕК, БЕХ и на всички юридически лица, които осъществяват дейност, регулирана от ДКЕВР, също да декларират доходите, разходите и имуществото си. Това включва и ръководствата на трите ЕРП-та. Същото ще се отнася и за членовете на управителния съвет и на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Депутатите от правната комисия одобриха и идеята пред Сметната палата да подават декларации и главният инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС, и директорите на дирекции в Централно митническо управление и зам.-директорите и главният секретар на НАП и директорите на дирекции в централно управление и в териториалните дирекции на приходната агенция.

Това ще важи и за ръководствата на синдикатите и работодателите, тъй като депутатите одобриха предложението имуществото си да декларират и членовете на управителните и контролните органи на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, чийто представители са постоянни членове на НСТС.

Ще декларират притежаваното от тях и ръководителите на българските дипломатически представителства, консулите и търговските представители на България в чужбина, както и членовете на ЕК от България и други български граждани, заемащи длъжности в органите на ЕС, които са избрани или назначени с решение или по предложение на български държавен орган.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter