Четвъртък
24 Юни 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Скандал в Националния съвет по етнически въпроси

08 Април 2013 - 12:22

Сподели във Facebook

Много от членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, които представляват организации, ангажирани с интеграция на ромите, напуснаха днешното заседание на съвета.

Зам.-председателят на Националния съвет Стела Костова прочете пред всички членове на съвета отворено писмо до служебния премиер Марин Райков и до председателя на съвета вицепремиерът Деяна Костадинова. Зад отвореното писмо застанаха общо 15 организации, действащи за решаване на проблемите на ромската общност. Според тях Министерски съвет трябва да създаде ясна институционална и административна структура с подходящ мандат и капацитет, която да поеме отговорността за управлението на изпълнението на Националната ромска стратегия 2012-2020. Те са убедени, че трябва да се осигурят ясни нива за взимане на решения, контрол и отчетност при изпълнението на стратегията. Именно поради тази причина те предлагат преструктуриране на Националния съвет, тъй като в настоящия му вид на съвета му липсват достатъчно правомощия, за да се справи с тази задача.

Организациите настояват за назначаване на конкурсен принцип на специалисти - роми в органа, отговорен за изпълнението на Националната стратегия за интеграцията на ромите. "Срам и позор е да няма експерти от ромски произход в настоящия Секретариат на съвета при наличието на роми с подходящо образование", пише в отвореното писмо. "Вече 20 години се говори за интеграция на ромите в българското общество и точно толкова време малко или много се правят усилия в тази насока. Но вместо към подобрение, положението на ромската общност върви към влошаване. Влошават се не само социалните условия, при които живеят много роми, а и отношенията между ромите и останалото население в страната", отбелязват организациите в писмото си до премиера.

"Освен пред бедност, ромите са изправени и пред безпрецедентен расизъм пред последните години", каза още Стела Костова, четейки писмото и призна "за мен вече интеграция е мръсна дума". "Всяка инициатива, предприета или възнамерявана за предприемане за изравняване на ситуацията на ромите с тази на останалото население се приема и се тълкува от обществото като привилегия за ромите. Нараства антиромската риторика, рефлектираща в антиромски настроения действия", отбелязват организациите в отвореното си писмо.

Те искат незабавно реагиране от страна на отговорните държавни институции към случаите на антиромско говорене. "Недопустимо е да се злоупотребява със свободата на словото. Недопустимо е при наличие на добра нормативна база за защита от дискриминация, КЗД, СЕМ и НССЕИВ да не реагират и да не се опитват да обуздаят проявите на расизъм към нас", каза още Костова.

Служебният премиер Марин Райков предложи още днес да започне обсъждането на институционалната промяна на Националния съвет и създаването на орган, който да отговаря и контролира изпълнението на Националната ромска стратегия до 2020 година. В крайна сметка се взе решение до 22 април, която ще е следващото заседание на Националния съвет, работна група да потърси отговор на исканията на организациите, ангажирани с интеграция на ромите и да предложи решение, което да бъде обсъдено и прието от съвета. След напускането на организациите, Райков помоли останалите членове на съвета да не взимат никакви решения на днешното си заседание именно заради липсата на част от членовете на съвета.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter