Четвъртък
24 Юни 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Райков: Изборният борд трябва да бъде и независим

03 Април 2013 - 17:01

Сподели във Facebook

Изборният борд трябва да бъде и независим, и в него ще участват неправителствени организации, регистрирали наблюдатели на миналите и сегашните избори. Това заяви служебният премиер Марин Райков в началото на първото заседание на Изборния борд към Министерски съвет.

Независимостта в работата на борда ще бъде гарантирана по няколко начина. Неправителствените организации участват доброволно, не ги назначавам аз или някой друг орган. Участниците в борда, които представляват неправителствените организации не участват в изборния процес по някакво друго качество. Изборният борд ще бъде председателстван на ротационен принцип от представителите на самите неправителствени организации, обясни Марин Райков.

"Бордът е независим експертен консултативен орган, призван да подпомогне Министерски съвет при подготовката и организирането на изборите. Този Изборен борд трябва да бъде експертен, в него са поканени организации и лица, имащи компетентност по отношение на Изборния процес и законодателството", подчерта той и добави: "Изборният борд е един консултативен орган, който ще дава мнения, препоръки, възможности за решения за проблеми. Формата е формата на диалог".

Идеята за този борд не трябва да бъде сведена до контрол върху публични институции, възприемани за недостатъчно партньорство, подчерта той. "Изборният борд не е орган, който може да отменя действие или актове на държавните институции. Бордът не може да нарежда, предписва на държавните органи какво да правят", каза още Марин Райков.

Очаква се Изборният борд да заседава всяка седмица в сградата на Министерски съвет, като заседанията ще се излъчват онлайн, а тези, които не са имали време да видят на живо какво точно е обсъждал бордът, ще може да прочетат стенограмата от заседанието, която също ще е публична.

Изборният борд ще заседава всяка сряда, а следващата седмица той ще бъде председателстван от проф. Емилия Друмева. Освен проф. Друмева в Изборния борд участва и проф. Михаил Константинов и проф. Димитър Димитров. В борда участват и представители на Института за развитие на публичната среда, на сдружението "За насърчаване на гражданската активност", на Българското сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП), на "Прозрачност без граници", на сдружение "ЕГО ПОЛИТИКО", на Фондация "Галъп Интернешънъл Институт", на сдружение "Гражданско общество в действие". Участват и представители на сдружение "КОРЕКТИВИ", на Българско дипломатическо дружество, на сдружение "България Грийн Енд Клийн", на Асоциацията на младите юристи, на Гражданска инициатива за свободни и демократични избори. На днешното заседание бяха поканени и представители на Министерство на правосъдието, на външно министерство, на ЦИК и на ГРАО.

"Прозрачност без граници" ще наблюдава дейността на цялата изборна администрация, Изборния борд също ще бъде обект на оценка, отбеляза по време на днешното заседание изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. Той изрази надежда, че и участниците в Изборния борд ще се бъдат сред тези, които ще подпишат обществения договор за свободни и честни избори ( който трябва да бъде подписан утре, 4 април – бел.ред.)

По време на първото заседание на Изборния борд бяха обсъдени и приети правилата за дейността му и с това се изчерпа всичко, което свършиха неговите членове за два часа.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter