Четвъртък
6 Май 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Местан: Вие подменихте вота на гражданите

14 Март 2013 - 10:13

Сподели във Facebook

Последното заседание на 41-ото НС изкушава към обобщени оценки. За ДПС на този последен ден от мандата на това НС, е важно да споделим урока от 3 г. и 7 месеца управление на ГЕРБ.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Уроците са важни, дори когато са горчиви уроци на едно провалено управление. Държа в ръцете си стенограмата от първото заседание на 41-ото НС. Маркираният текст гласи: Ние оставаме верни на разбирането, заявено преди изборите, че успешно е управление в условие на световна криза, само ако се ползва потенциалът на цялата нация". Януари 2013 чухме същата теза от Красимир Велчев. Има малка разлика, г-н Велчев, закъснение от близо 3 г. и 6 месеца, пропиляно време да се използва потенциалът на нацията, за да се гарантира, както и други държави успяха да сторят това, изход от кризата с ясна програма, зад която да стои широко политическо съгласие.

На вас съгласие не ви беше необходимо. Поехте риска на еднопартийното управление на малцинството, като получихте подкрепата на цели 3 парламентарни групи първоначално. Още тогава ни се изсмяхте като ви предупредихме, че не е важно дали получавате подкрепа на тези 3 партии, а колко продължителна ще е тя и колко принципна. Въпросът е дали сме научили урока на едно наистина провалено управление, каза Местан.

Вие направихте безпрецедентно нещо в историята на българския парламентаризъм, след като загубихте легитимната подкрепа на парламентарните групи, реализирахте едно опасно политическо инженерство да разбиете парламентарните групи, за да си осигурите купена подкрепа на уж независими народни представители. Това е едно от най-уродливите явления, с които това НС ще остане в историята на българския парламентаризъм, заяви председателят на ДПС. Според него,

втората половина от управлението на ГЕРБ е била управление на едно изкуствено мнозинство, зад което не стои легитимната воля на гражданите.

"Вие подменихте вота на гражданите. И това би могло да ви се прости ако бяхте успели да реализирате едно сравнително успешно управление. Дори можеше да ви се прости и фактът, че превърнахте това НС в пряка функция на едноличната воля на премиера, това е втората уродлива характеристика на това НС. За съжаление се оказваме прави в предположението, че политиката на отрицание на всичко, което е сторено преди вас като механизъм за изграждане на бърза идентичност, за изграждане на образ на месията, който ще спаси българския народ от лошите предишните управляващи, нямаше как да се случи. Имаме поредното крушение на идолите и това е другият горчив урок", допълни Местан.

Той е категоричен, че България няма нужда от месии, идоли, защото няма месиански решения, няма магически решения за нито един проблем, а има нужда от политически прагматизъм и от ясни национални приоритети, има нужда от укрепването на демократичните институции, "а не изроден модел, при който една или друга персона се поставя по-високо от демократичната процедура и от демократичните институции".

"Затова ДПС заявява категорична позиция, че след 3,5 г. управление на ГЕРБ фундаменталният проблем на българското общество е необходимостта от категоричното възстановяване на демокрацията. Управлението на ГЕРБ показа, че демокрацията не е веднъж завинаги зададена обективна реалност като ценностна система, дори в условия на демокрация е възможно да се реализират авторитарни модели за власт. Възможността за авторитарно управление се превръща в реалност, ако обществото е слабо.

Възстановяването на демокрацията е условие за изхода от кризата и развитието на България. Властовата система, наложена от ГЕРБ не бе способна да осигури изход от кризата. Българският бизнес е на колене и няма сигурност и предприемаческа мотивация. България е най-бедната страна на ЕС с изключително висока безработица, забележете, с цели 49,1% от общото население, които са застрашени от риска за социално изключване. Всичко това е на фона на над 8 млрд. повече изхарчени от ГЕРБ над приходите, които успя да събере това правителство. Изхарчени без какъвто и да е видим социален ефект с положителен знак. А отрицателният знак е ясен на всички - нови 400 000 безработни български граждани", подчерта Лютви Местан.

Той добави, че България се нуждае от истински демократично управление. "Изходът от кризата не е по силите на една партия и днес завършваме с изречението, с което започна мандатът на 41-ото НС като ясна позиция на ДПС. Изходът от кризата предполага да се използва потенциалът на цялата нация. Ако сме научили този исторически урок, на тази основа ще стъпим в 42-тото НС, за да изведем страната от кризата", каза още Местан. 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter