Четвъртък
6 Май 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Костов: Правителството остана бездушно към проблемите на хората

14 Март 2013 - 10:16

Сподели във Facebook

Днес е направо неуместно да изтъкваме какво е свършило 41-ото Народно събрание. По-важно е да извлечем поуките от социалната и политическата криза, пред които сме изправени като общество и държава.

Това каза Иван Костов, който прочете декларация от името на парламентарната група на Синята коалиция по време на заключителното заседание на 41-ото Народно събрание.

Правителството на Борисов не изведе страната от икономическата криза, макар да имаше всички предпоставки да го стори. През 2013 година правителството разполагаше с бюджет с 20% по-голям от този през 2008 година, реално произведеното в страната и сега е по-малко от тогава. Това означава, че тези над 5 млрд. лева прибрани от държавата е инфлационен данък, който е взет от джоба на всеки данъкоплатец. Излишен е въпросът защо хората са обеднели, заяви Иван Костов.

Правителството остана бездушно към проблемите на хората и предизвика социална криза, продължи Костов. Правителството отказа да защити потребителите от злоупотребите, не наложи регулация и контрол, влезе в симбиоза с монополитистите. Правителството не проведе крайно необходимите реформи, резултатът е – все повече българи, които нямат достъп до качествено здравеопазване и образование, все повече страхуващи се, защото полицията не пази децата им от насилие, а собствеността им от грабежи. Правителството си отиде заради неспособността си да срещне проблемите на гражданите поради липса на компетентност и смелост. То се опита да третира гражданите като тълпа, забавлявана от PR акции и зрелища, каза Костов.

В постоянния си флирт с носталгията по комунизма Бойко Борисов стигна до неколкократната реабилитация на бившия комунистически диктатор Тодор Живков и допусна честване на дъщеря му в Софийския университет. Така сам подготви почвата за възкръсване на червено-кафявия комунизъм, за който всички твърдяха, че е погребан, заяви Иван Костов.

Народното събрание не успя да излъчи правителство, защото не постигна съгласие за антимонополна политика. Народното събрание не се противопостави достатъчно категорично на разхищенията на парите на данъкоплатците в нереформираните бюджетни сфери. Народното събрание пое ролята на едноличен слуга на изпълнителната власт.

Управляващите се провалиха не защото не намериха изход от икономическата криза, и други правителства не успяха да изведат страните си от кризата, провалиха се, защото допуснаха болезнено несправедливо разпределение на тежестите на кризата. Те се стовариха върху младежите, върху пенсионерите, върху загубилите работата си и върху социално слабите. Само монополите и държавата увеличиха доходите си в условия на криза.

Днес управляващите завършват предсрочно мандата си прогонени от улични протести. Гражданите за европейско развитие на България завършват 41-ото Народно събрание в коалиция с депутати, които горят европейското знаме, заяви още Иван Костов.

Задачите на служебното правителство са да реши политическата криза, да проведе честни избори и да изпълнява дисциплинирано бюджета, за да не произведе заплахи за стабилността на българския лев. Най-важното за България днес е да не се повтори кризата от преди 16 години. Отговорността от днес до деня на изборите е само в техни ръце, каза Костов.

Години наред българите гласуват "срещу" и нито веднъж "за", защото са научили само първия урок на демокрация – да отстранят нежеланите управници. Това е важно, но не е достатъчно за добър живот и благополучие. Тези два месеца избирателите трябва да си отговорят не кого харесват, те трябва да изберат този, който няма да допусне повторение на тъжния списък от провали, който изпълва началото на това заключително изявление. Трябва да изберат решението на кризата, истинското лечение на държавата и обществото си, а не лъжите на възкръсналия комунизъм. Българските избиратели са изправени пред най-голямото си предизвикателство като европейски граждани, заключи Иван Костов. 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter