Четвъртък
6 Май 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Димчо Михалевски: Най-жалкото е, че очевидно сме нямали политика

01 Март 2013 - 11:53

Сподели във Facebook

Най-жалкото е, че очевидно сме нямали политика, защото тя е отсъствала в главите на правителството, заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски по време на парламентарния контрол.

Димчо Михалевски зададе въпрос на вицепремиера и финансов министър в оставка Симеон Дянков относно политиката на правителството за гарантиране на стабилни фискални показатели.

В отношение към отговорите на Симеон Дянков депутатът изреди разликите между управлението на Тройната коалиция и сегашното. "Няма как с 1 милиард платени да сте платили 4 милиарда. Предното правителство увеличи резерва с 4,6 милиарда, вие увеличихте държавния дълг с над 4 милиарда лв. номинално. Предното правителство успя да осигури нови 360 хиляди работни места, вие успяхте да ликвидирате 400 хиляди работни места. Тройната коалиция увеличаваше доходите на хората, а вас хората не ви интересуват", каза Михалевски.

Фискалните показатели на страната са изключително важни за това как ще се развива икономиката и дали ще можем да отговорим на очакванията на хората от улицата, посочи Михалевски. Първо влязохме в спиралата на дефицитите, в началото на 2013 г. влизаме в спиралата на дълговете, добави той. Как отговорихме на кризата – със структурни реформи или с разходни политики, попита депутатът. "Каква беше нашата цел в тези 4 години? Пред сериозен риск сме да се заключим в сценарий на пренебрежимо нисък растеж. Кои са параметрите, които преследвахте във фискалната политика през тези 4 години и как оценявате постигнатите резултати", попита Михалевски.

Притеснен съм, че се водите от рейтинги и показатели, каза депутатът. България е на това място заради разумната и последователна политика на три правителства преди вас, добави той. "Правителството е получавало понижаване на условията, в които може да излезе България от тази ситуация. Позициите се влошават. Питам се – значи не е имало политика, не е имало за цел да водим антициклична политика, която да даде перспектива в глобален мащаб на България", каза Михалевски и добави, че рейтингът и позициите "това хладилник на български гражданин не пълни". "Считате, че политиката, която водихте досега, е правилна, или не е? Ако бяхте следващ финансов министър, как щяхте да оцените сегашното наследство, което оставяте", попита депутатът от КБ.

Симеон Дянков отговори от своя страна: "Данните, които показвате, вие спестявате една истина – бяхте ни оставили 4 милиарда и 230 милиона лв. дългове. Сега дълговете са 92 милиона лв., като над половината са на ВМА." Политиката, която водихме, е единствената правилна за малка икономика, каза вицепремиерът в оставка и добави, че "всичките фалити на България са дошли по време на социалистите."

Изреждайки местата на България в ЕС според различните рейтингови класации, Дянков отбеляза, че България е сред 7-те държави-членки на ЕС, които не са в процедура на прекомерен дефицит. Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС, добави той. България е на второ място сред страните от ЕС с най-нисък дълг, посочи още той.

Преди началото на парламентарния контрол депутатът от КБ Георги Божинов заяви, че "и днес с процедурни похвати министър Нона Караджова е вън от парламентарния контрол." И така вече 6 месеца, добави той и обясни, че е задал повече от 10 въпроса към екоминистъра. "Министър Нона Караджова преди 4 години беше съвършено ново лице в българския политически живот. Спасението на България не е в новите лица, а в личността на лицата", каза Божинов. 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter