Четвъртък
24 Юни 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Военният министър поиска отмяна на референдума за Змейово

17 Април 2013 - 16:37

- Автор:

Сподели във Facebook

"Въпрос на преценка на държавните органи и управление е целесъобразността на съществуване на полигона "Змейово", както и функциите, които се изпълняват на него", посочва министърът на отбраната Тодор Тагарев до председателя на Общински съвет Емил Христов и общинските съветници, във връзка с подготовката на референдум за полигона.

Военният министър предлага общинския съвет да отмени решението за свикване на референдум, тъй като органът, автор на акта, може сам да обяви тази нищожност, отчитайки, че е допуснал закононарушение при тълкуването и прилагането на съответните разпоредби.

"Централният артилерийски технически изпитателен полигон Змейово е част от въоръжените сили на България. Полигона е структура пряко подчинена на министъра на отбраната и представлява военно формирование, чиито функции са определени в акт на Министерския съвет от 2010 г. Имотът върху, който е разположен е публична-държавна собственост и собственост на Министерство на отбраната за управление и ползване. Границите на полигона обхващат три общини - Стара Загора, Казанлък и Братя Даскалови. Това съществено обстоятелство не е взето в предвид от Общинския съвет на Стара Загора при приемането на решението за бъдещето на полигона. В тази връзка следва ада се отбележи, че в съответствие с разпоредбите закона за референдумите се провежда единствено за решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил в компетентност на местното самоуправление", се посочва в писмото на министъра.

От него става ясно също, че във въпросните разпоредби не попадат въпроси свързани със сигурността и отбраната на страната, включително създаването и закриването на военни формирования.

От изложеното следва, че решението на общинския съвет е издадено при липса на компетентност, което представлява абсолютна пречка да се предизвикат целените с него правни последици.

Кметът не би могъл да организира изпълнението на решение за закриването на полигона, ако такова бъде прието с местен референдум, защото не разполага със законови средства за това в т.ч. законодателна инициатива, посочва още министърът.

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter