Четвъртък
6 Май 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Велчев: Показахме нов морал в политиката

14 Март 2013 - 10:09

Сподели във Facebook

Преди повече от 50 г. президентът на САЩ каза пред конгреса: "Конституцията не ни прави съперници за власт, а партньори за прогрес. Моята задача на президент е да докладвам за състоянието на държавата, а подобряването на нейното състояние е задача на всички".

При старта на новия политически сезон ГЕРБ призова опозицията за консенсус по основните задачи, стоящи пред нацията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев по време на последното заседание на 41-ото НС. "Вие го отказахте и вероятно така всички ние станахме част от причината хората днес да са на улицата. През годините не дадохме добър пример за отношение между управляващи и опозиция, злобата и омразата надделяха над градивното, с което допринесохме за нарушаване на крехкия баланс в обществото, добави Велчев.

"Иначе доказахме, че когато искаме да сме полезни народните представители, можем да свършим и добри неща. Няма да се спирам на гласуваните законопроекти, заседания, защото това е задължение на всеки един парламент. Ще спомена част от постигнатото. За първи път ние тук в това НС въведохме гласуването с биометрични данни и прекратихме порочното правило 20 г., шестващо депутати да гласуват с няколко карти. Беше въведен и регистрационен режим на входа на парламента с технически средства, които отлежаваха с години в мазето на тази страда.

Преди 3,5 г. заварихме над 42 000 дни неползван платен годишен отпуск, това се равнява на над 2000 отпуски годишни, което е около 3 млн. лева задължение към бюджета на НС и към държавата. Това са скрити задължения. Казвам това, защото не мога да не отбележа, че ние не само спряхме тази порочна практика с натрупване на такива задължения, но я намалихме 5 пъти", заяви Велчев.

Той посочи, че безпрецедентно са замразили заплатите "не само нашите, но и на президентството, МС и на висшата администрация". "Няма друга институция, освен НС, която намали с 20% разходите си с 30% автомобилния парк и въведохме лимит за ползването на служебните и частните автомобили. Преди 3,5 г. ние всички в ГЕРБ бяхме нови лица за политиката, допуснахме и някои грешки, които ни послужиха за урок. Липсата на опит беше пречка за по-бързо темпо на работата на НС. От друга страна показахме нов морал в политиката, не само с това, че депутатите могат да са дисциплинирани и да не подменят вота на избирателите, напускайки парламентарната си група. Споменете си колко законопроекта променихме и усъвършенствахме тук след основателна критика. И днес с ръка на сърцето и с чиста съвест мога да заявя: ние направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в гласуваните закони. Тази задача щеше да е по-лека, ако имаше закон за лобизма.

Друго, което не успяхме да направим бе, че не работихме ритмично за подобряване жизнения стандарт на българина. Бяхме длъжни да дадем спокойствие и по-добра защита на потребителите, на пациентите и най-вече на възрастните хора, на пенсионерите, длъжници сме и на образованието. Изготвихме един добър закон, за съжаление времето не ни стигна да го гласуваме изцяло. Искрено се надявам това да е първата задача за 42-ото НС", коментира Велчев. Той подчерта, че със сигурност хората очакват "да поставим националните интереси над партийните".

Велчев е убеден, че България ще напредва и ще се развива, само когато партиите в парламента преодолеят собствените си тяснопартийни интереси. "Отговорността да подобрим условията за живот в държавата, остава задача за всички. Не може да продължаваме с лека ръка да зачеркваме всичко, което е постигнато през последните 4 г.", каза Велчев. След това той благодари на цялата ПГ на ГЕРБ за тяхната "всеотдайност, лоялност и коректност".

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter