Четвъртък
6 Май 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Василев: Имаме ВЕИ-то, които са работили 32 часа в денонощието

10 Април 2013 - 10:16

Сподели във Facebook

Има резерви, така че токът от 1 юли да не бъде увеличаван, стана ясно от думите на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по Нова телевизия.

Основното, което очакваме проверката на ЕК да даде, е реалистичен поглед на това какво се случва в енергетиката, каза Василев. Това включва и картелни споразумения, добави той. "Нека да се произнесе Комисията и тогава ще говорим по-конкретно за договорите. Най-важно е да видим по енергетиката къде са изкривените взаимоотношения. Ако те не се оправят, всеки иска увеличаване на цената на тока. Ако се оправят, ще се открият резерви в системата, за да не се стигне до това", каза министър Василев.

Министърът съобщи, че са започнали вътрешна проверка на част от цифрите, които са предоставяни. Имаме фотоволтаични централи, които са работили 32 часа в денонощието, открили са начин да минават през времето, каза той. Към момента само от системата на едно ЕРП имаме над 50 такива и проверките продължават, добави Василев.

"ВЕИ не използват енергия при производството на ток. Само че инсталационната стойност на панелите е изключително висока. Получава се себестойност на енергията, която е значително по-висока от тази на конвенционалните централи. И в Европа вече се усетиха, че стимулите за ВЕИ бяха прекалено високи. Европа като цяло започва да дава назад", обясни Василев. "Екип от юристи работи да преразгледа договорите. Като част от либерализационната политика трябва да бъдат преразгледани и тези договори", добави той.

Противник съм на различните ставки, защото те отварят възможността да се краде ток, каза Асен Василев. "Вече имаме една програма за енергийни помощи, които се дават на най-нуждаещите се семейства. Може би трябва да бъде разширена", смята той.

Според служебния министър, с предложението на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова "реално с 6 лв. би понижило цената, което означава, че от първи юли, освен увеличенията, които искат от ЕРП-ата, трябва да платим и тях." Това, според него, е излишна мярка, която само ще изкриви пазара и "пак ще влезем в огромен хаос в системата, който е безсмислен."

Либерализацията вкарва пазара, а всеки пазар вкарва дисциплина и прозрачност, коментира министърът. Има ясна пазарна цена и вече е ясно защо някои производители работят и защо някои – не, каза Василев. Цената да се определя по непрозрачен начин, според него, е значително по-лоша практика, отколкото да имаме свободен пазар. Според служебния министър, правилното е да се разгледат всички дълготрайни фиксирани договори, които биха изкривили пазара и да се намери баланс.

Натиск винаги има, но работим изключително спокойно, тъй като няма натиск вътре в правителството, призна Василев. Ако хората смятат, че имат излишни 10 милиарда за мощности, които не им трябват, би следвало да гласуват за АЕЦ "Белене", коментира той.

"Колкото по-сложни и диференцирани са данъците, толкова по-трудно се събират и по-добър трябва да бъде контролът. Това би довело до изваждането на България от страните с добра събираемост на данъците. Това автоматически води до сериозен проблем с инвеститорите", каза Асен Василев по повод предложенията в управленската програма на левицата, оповестени вчера. Имаме сравнително прогнозируема данъчна среда, която е една от най-добрите в ЕС, добави Асен Василев.

Силно се надявам да не се налага, защото това означава нестабилност в държавата. Така Асен Василев отговори на въпрос дали има готовност да остане министър и след изборите.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Проект спасява птици от комбайни
Природозащитници ще търсят начин да...
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter