Вторник
9 Авг 2022
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Съветници се въздържаха за парка "Бедечка" в Стара Загора

16 Май 2013 - 13:30

- Автор:

Сподели във Facebook

 Промяната на общия устройствен план на Стара Загора в частта за парк "Бедечка" не бе приета на днешната сесия на Общинския съвет в Стара Загора. С 2 гласа "за", 7 "против" и болшинство от 27 "въздържали се" местните старейшини не приеха предложението на кмета Живко Тодоров за изработване на проект за Актуализация на ОУП в обхват парк "Бедечка" с граници от юг - ул. "Августа Траяна", север - алеята към предприятие "Труд", запад - ул. "Иван Вазов", изток - ул. "Хан Тервел" и пътя за село Люляк, като в указаната територия се предвиди отреждане за парк с цел опазване и възстановяване функционирането му като градски парк.
По време на днешното заседание стана ясно, че отчуждаването на имоти би струвало на общината и данъкоплатците близо 35, 590 млн. лв. Допълнително трябвали средства. 
Защитниците на определения за застрояване старозагорски парк "Бедечка" ще продължат с действията си към институции, както и с обществените акции за запазване на парка, обявиха в писмо до медиите от сдружение "Запазете Бедечка". 
Досега в защита на застрашената зелена площ се изказваха учени от западни университети, архитекти, природозащитни организации. Няколко акции разбуниха духовете в града. В протестите за парка се включиха и фенове на местния "Берое". Плакати за запазване на парка имаше и на вчерашния финал за купата на България в Ловеч, спечелен от "зелените".
"Общинарите не взеха предвид аргументите, които защитниците на Бедечка разпространиха в сряда - за разваляне на скандалния подробен устройствен план (ПУП) за застрояване на парка", смятат природозащитниците.
Според тях ПУП-ът е приет без задължителното по Закона за устройство на територията заснемане на растителността. Общинската комисия по казуса откри и няколко имота, които не са взети предвид във въпросния ПУП. Защитниците на парка смятат, че това дава основания на общината да отмени плана за застрояване. И добавят, че решението за одобряване на ПУП-а е прието при съществени процедурни неясноти.  

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter