Вторник
7 Дек 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Роман Василев подвел Сотир Цацаров

11 Април 2013 - 13:53

Сподели във Facebook

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев ме е подвел при искането за използване на СРС, призна главният прокурор Сотир Цацаров.

Именно Цацаров в качеството си на председател на Окръжния съд в Пловдив през 2010 година разреши на Роман Василев използването на СРС-та по отношение на Тенчо Попов, тъй като зам. градският прокурор го увери, че Тенчо Попов ще има среща във връзка с корупционната схема именно в Пловдив. Подобна среща действително имаше, но тя се проведе в София. "Законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той е подвел мен", заяви днес Цацаров.

Проверката за използването на СРС-та от МВР се извършва от 10 прокурори. Казано им е от мен, че имат пълна свобода и че каквото и да констатират, главният прокурор ще стои зад гърба им. Не си мислете, че проверката е в ръцете на зам. градския прокурор на София Роман Василев. Всяка сутрин и всяка вечер резултатите от проверките се докладват на мен, каза още Цацаров. Той обясни, че в началото на другата седмица се очаква да са готови резултатите от проверката за използването на СРС от МВР. Щом стигнахме да изземем автомобил от паркинга на МВР не сме го взели, за да го запазим от дъжда в гаража си, изтъкна той.

"Всеки съдия работи с едно искане за използване на СРС. В искането има фактическа обстановка, в която е описано какво и къде ще се случи. Съдиите нямат право по закон да изискат оперативното дело или досъдебното производство. Съдиите работят на доверие и това доверие е самото искане за използване на СРС", обясни той.

"Заобикалянето на подсъдността очевидно е възможно и се прави. Проблемът е упоритото нежелание законът да бъде променен, така че да се създаде регистър на СРС действащи в страната и да се посочат в закона ясни правила за подсъдност, а не просто да се каже при съответния председател на Окръжен съд", коментира още Цацаров.

Главният прокурор коментира и действията на държавното обвинение по отношение на журналиста от Mediapool Борис Митов. "Безспорно е, че да разпитваш журналист кой му е източникът, означава да опорочиш самата професия", заяви Цацаров. Според него не са разсекретени самите искания за използване на СРС.

"Не е предмет на проверка самият журналист, не е предмет на проверка статията му, предмет на проверка е публикуването на приложения към статията", обясни главният прокурор. "Никой не може да иска от журналиста кой му е дал документите. Наблюдаващият прокурор е постигнал договорка с журналиста от Mediapool два часа след даването на обясненията, да предаде доброволно на прокуратурата документите", каза още Цацаров.

Главният прокурор призна, че не знае кой е издателят на Mediapool. Затова главният прокурор реши чрез медиите да покани издателя на медията "на коректен разговор за коректното упражняване на професията". Срещата трябва да се проведе утре в 12:00 в кабинета на главния прокурор. Цацаров ще изпрати и поканата чрез факс на медията.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter