Понеделник
28 Ное 2022
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Наградиха старозагорски медалисти

09 Април 2013 - 12:45

- Автор:

Сподели във Facebook

Трима старозагорски спортисти, които представиха достойно България на състезания в чужбина, в началото на 2013 година буха наградени от община Стара Загора. Лично зам.-кметът Иванка Сотирова награди с Почетен знак на Община Стара Загора и грамота, със заповед на кмета Живко Тодоров състезателят по муай тай Костадин Костов, който спечели втора световна титла в Тайланд преди седмица. Състезанието, което спечели е едно от най-престижните в света. Старозагорецът състезател надви конкуренцията от 68 държави и за втора поредна година грабна златния медал, а зам.-кметът му пожела трета световна титла догодина.

Костадин е състезател на старозагорския клуб по кик бокс "Хара". С този спорт започва да се занимава преди 9 години. Сега се е насочил към професионалния ринг. И обещава още титли.

Зам.-кметът връчи бронзова статуетка на Херкулес и грамота на бореца Явор Янакиев, който пък се завърна с бронзов медал от европейското първенство по борба класически стил в Грузия. Явор Янакиев е почетен гражданин на Стара Загора от септември 2008 г., световен шампион по борба класически стил от Световното първенство през 2007 г. в Баку (Азербайджан), и бронзов медалист от летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Янакиев се завърна в голямата борба след като дълго време лекуваше тежка контузия на врата. Сега той получи пожелания от Иванка Сотирова за по-безболезнени победи и по-малко травми.

Другият известен старозагорски борец Христо Маринов остана на пето място на европейското първенство по борба класически стил 2013 в Грузия. Той също получи грамота и релеф със символа на Стара Загора- лъвицата с лъвчето.

"Община Стара Загора се отнася с особено уважение към успехите на своите спортисти, защото това прави и градът ни по-значим. Изпитваме голяма гордост, когато по спортните подиуми се чува българският химн и се развява българският флаг", заяви зам.-кметът Иванка Сотирова, която поздрави спортистите от името на кмета Живко Тодоров и ги увери, че имат подкрепата и признанието му за вложените усилия и постиженията си.

Заедно със спортистите на церемонията присъстваха треньорите Красимир Коруков от СК по кик бокс "Хара" и Петър Манев -първият треньор по борба на Явор и Христо.

"Общо 80 спортни клуба в Стара Загора получават финансиране от общината", отбеляза по време на пресконференцията гл.експерт "Спортни дейности" Асен Асенов. Той призна, че може би елитните спортисти трябва да получават по-голямо внимание от страна на администрацията.

Костадин Костов е на 25 години и е от Стара Загора. За втора поредна година завоюва световна титла по муай тай в тежката категория на състезание в Тайланд, едно от най-престижните в света. Висок е 198 см., 110 кг. Негов треньор е Красимир Коруков. Той няма загуба в България от 2004 година.

Явор Янакиев е роден на 3 юни 1985 г. в град Стара Загора. Започва да тренира борба класически стил от 1997 г. при треньора Петър Манев. Многократен републикански шампион за момчета-кадети, юноши и мъже. За неговата спортна кариера ключова роля играе треньора и все още състезател Димчо Бонев. Завършва средното си образование в СОУ "Тодор Каблешков", Стара Загора (2004).

Световен шампион по борба класически стил от Световното първенство през 2007 г. в Баку (Азербайджан), и бронзов медалист от летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г..

През септември 2008 г. е обявен за почетен гражданин на Стара Загора.

Явор Янакиев спечели бронзов медал на европейското първенство по борба класически стил 2013 в Грузия.

Христо Маринов е български състезател по класическа борба, категория до 84 кг.) световен (2010) и европейски шампион (2012). Роден е на 14 март 1987 г. в Стара Загора. Личният му треньор е Стоян Добрев.

Участва на Летните олимпийски игри Лондон през 2012 година, където отпада в първия мач.

Христо Маринов остана на пето място на европейското първенство по борба класически стил 2013 в Грузия.

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Спорт
Нова фитнес площадка и игрище правят в Стара Загора
Заместник-министърът на младежта и спорта...
Световен шампион по шах дари купата си на Казанлъшко...
Световният шампион по шахмат за ученици до 10...
Започна европейското първенство по...
50 състезатели от 10 отбора от Румъния,...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter