Петък
3 Дек 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Манолова: Безобразията в ЦИК продължават

11 Април 2013 - 14:19

Сподели във Facebook

Ако ЦИК и РИК не преразгледат своите решения за ръководства на СИК, и ако ЦИК не преразгледа своето решение за отказ до достъп на кода на програмата на ИО, БСП обмисляме крайна стъпка да отзовем своите представителите в избирателните комисии.

На първо време в ЦИК, след това и ЦИК, а после и РИК, каза Мая Манолова. Тя изтъкна, че те не искат с присъствието си да легитимират опитите на ГЕРБ да фалшифицира резултатите от предстоящите избори. "Ние наистина сме изключително притеснени и нямаме доверие на изборната администрация, която партийно е доминирана от ГЕРБ".

От БСП се обърнаха към всички партии и НПО-та , които следят за честността с общи усилия "да създадем гражданска избирателна комисия, гражданска изборна администрация, която да организира пълно паралелно преброяване на резултатите от предстоящите избори публично пред очите на българските граждани, защото нямаме никакво доверие на изборна администрация на ЦИК, доминирани от ПП ГЕРБ", каза Манолова.

Манолова е категорична, че безобразията в ЦИК продължават. Тя заяви, че въпреки скандалите, ЦИК далеч извън разумните срокове се бави публикуването на протоколите от своите заседания и последните в сайта са от началото на март. Манолова изтъкна и че няма и важна информация сайтовете на РИК-ете, като например няма и он-лайн излъчване на заседанията им. Така на практика Изборният кодекс се нарушава и няма никаква прозрачност и публичност в дейността на изборната администрация.

Отказът да се отвори изходният код на софтуера и обяснението на Бисер Троянов, според Манолова, е повече от смешно и абсурдно и показва, че ЦИК не прави разлика между код за достъп до системата и код за достъп до програмата. Тя припомни и че за самите специалисти от ИО нямат никакъв проблем за манипулация. Според нея, и Изборният борд, който се сформира и провежда вече две заседания, се е оказал украшение. Така например ЦИК, които вчера не уважиха този борд, е трябвало да докладват за информационната кампания. Днес изтича срокът за подаване на заявления от хора с увреждания и според Манолова информационна кампания за тях на практика не се е състояла. Тя посочи, че има сериозен проблем и с гражданите чужбина. Целта, според нея, е да се обезкуражават хората да гласуват.

Продължава походът на ГЕРБ за партийно овладяване на изборната администрацията, каза още бившият депутат от Коалиция за България. Така в 30 от 31 председателски места на РИК са от ГЕРБ, същото се развива и за ръководството на СИК. ГЕРБ със сила, ултимативно, на инат налагат свои председатели в мнозинството от СИК и преобладават със свои членове, посочи Манолова. Тя каза, че в централата на партията получават писма за безобразното поведение на представителите на ГЕРБ при консултациите при кметовете. Получават и редица сигнали за готвени фалшификации. Имало например сигнали за "калиграфски упражнения" на представители на ГЕРБ – имитират подписите на т. нар. мъртви души. Манолова заяви, че над 800 0000 са реално те в изборните списъци. Сигнали има и за това, че се готви директно подмяна на чувалите с бюлетини и на избирателните книжа от РИК до СИК и в този процес са готови да участват и представителите на МВР по места. Според нея, това е едно от обясненията защо на практика няма да има ротация на полицаи, както поиска премиерът. ГЕРБ в предстоящите избори ще бъде в коалиция с МВР, заяви Манолова.

Общинският съветник в СОС от БСП Жельо Бойчев коментира, че президентът Росен Плевнелиев ще носи солидарната отговорност с Борисов и Цветанов за манипулацията на тези избори. Той в момента има шанс и възможност да спечели доверие, да излезе от опеката на тези хора и да застане пред избирателите и да гарантира провеждането на нормални избори.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Политика
Коалиция за България победи ГЕРБ в Стара Загора
Коалиция за България победи ГЕРБ с над 2000...
Коалиция за България обърна резултата в Стара Загора
Коалиция за България поведе в резултата пред...
ГЕРБ води в Старозагорско на база 16% от протоколите
На база обработени резултати 16,22% от...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter