Вторник
7 Дек 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Кметът на Исперих обвинен за опит за убийство

11 Април 2013 - 14:46

Сподели във Facebook

Окръжна прокуратура - Разград ще поиска от съда вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Бейсим Басри – кмет на община Исперих, съобщиха от прокуратурата.

Той е обвинен, за това че на 23.02.2013 г., като длъжностно лице – кмет на Община Исперих е направил опит умишлено да умъртви Пеньо Астражиев – длъжностно лице в Държавно ловно стопанство (ДЛС), при изпълнение на службата на пострадалия, като деянието е останало недовършено по независещи от извършителя причини – престъпление по по чл.116, ал.1, т.1 предл.1 и т.2 предл.1 във вр. с чл.115 във вр. с чл.18, ал.1 НК.

На Бейсим Басри е повдигнато обвинение и затова че е заплашил, като произвел 4 изстрела с ловно оръжие, служителите на ДЛС Веселин Петров и Пеньо Астраджиев, действащи като органи на властта, с цел да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер – престъпление по чл.269, ал.1 НК.

През февруари 2013 г., служители на ДЛС "Воден-Ирихисар", установили, че е изградено незаконно чакало.

На 23 февруари 2013 г., по разпореждане на началника на стопанството е била проведена акция от трима горски стражари за залавяне на бракониерите, с цел предотвратяване на незаконен лов. Единият от тях е бил въоръжен с ловна пушка, заредена с два стоп-патрона. По време на акцията стражарите видели, че към чакалото се приближава бракониер и се качва на него. Служителите извикали на нарушителя да не мърда и са се представили. Бракониерът стрелял 4 пъти, с носено от него ловно оръжие, в посока към горските стражари. В отговор, един от стражарите произвел предупредителен изстрел във въздуха и отново извикал "Стой на място! Горска стража!". След изстрела бракониерът започнал да слиза от платформата и паднал, при което си наранил главата. Стражарите започнали да се приближават към нарушителя, който отново стрелял към ловните надзиратели и избягал.

В хода на разследването, на мястото на произшествието са открити: оптика за огнестрелно оръжие, 4 гилзи и камуфлажна шапка – маска, както и биологичен материал (косми). Открити са и трасологични следи. Единият от горските стражари е посочил като извършител на деянието кмета на Община Исперих, когото познавал. Пред разследващите органи обаче се е явил свидетел, който твърдял, че шофьорът на общината - Шенол Хълми е взел ловното оръжие на Бейсим Басри и е бил на местопроизшествието, във време съответстващо на извършеното престъпление. Още три лица, близки и подчинени на общинския кмет са свидетелствали, че извършител на престъплението е Хълми, поради което на последния е било повдигнато обвинение за опит за убийство.

По делото са назначени балистични, трасологични, съдебно-медицинска и ДНК експертизи. Изискани са справки от мобилните оператори. От анализа на събраните по делото доказателства е установено, че извършител на престъплението не е Шенол Хълми, а кметът на Община Исперих – Бейсим Басри. От ДНК – експертизата е установено, че откритият по шапката биологичен материал е на Бейсим Басри. Медицинската експертиза сочи, че Бейсим Басри има нараняване в областта на главата, точно съответстващо на описаното от горския стражар и увреждането отговаря да е получено при падане от чакалото. От разпити на двама свидетели и от анализ на разпечатките от телефонните разговори на кмета се установява, че той е бил облечен с маскировъчни дрехи, носел е ловно оръжие и се е намирал в района на местопроизшествието. По отношение на обвиняемия Бейсим Басри е постановено задържане до 72 – часа, от прокурор.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter