Вторник
7 Дек 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Електронен атлас на почвите ще бори сушата

25 Октомври 2012 - 17:19

- Автор: ДЕСТАР

Сподели във Facebook

Електронен атлас на почвите ще бори сушата

Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров” ще разработи съвременна електронна информационна система за оценка и подобряване плодородието на почвите у нас, въз основа на пълен лабораторен анализ. За това се договориха на работна среща председателят на Селскостопанска академия проф. Петър Славейков, зам.-директорът на института по почвознание проф. Мартин Банов и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в лицето на Ангел Вукодинов, Радослав Христов и Дамян Вътев.

Цифровият атлас изцяло ще бъде в помощ на земеделските производители при отглеждането на различните култури и ще ги подпомогне в борбата им със сушата. Системата ще включва информация за химичния анализ и процента влага в почвите. Допълнително ще дава насоки и препоръки за ефективно торене. Всяка година данните за състоянието на 30 сантиметров слой на почвата ще се актуализират, а на четири години – ще се обновява и информацията за 60 сантиметровия почвен слой.

Електронната информационна система на почвите е част от дългосрочната стратегия за развитие на земеделието и аграрните науки, която ще бъде разработена от звената на Селскостопанска академия, съобщи проф. Славейков. Тя ще обхваща и създаването на нови селекции пшеница и слънчоглед. На срещата зърнопроизводителите подчертаха, че сортовете българско зърно, разработени в научните ни институти са в пъти по-добри и качествени от вносните. За запазване на родното производство и решаване на проблемите с климатичните промени двете страни се договориха в кратки срокове да пристъпят към конкретни действия за прилагане на научните достижения в практиката. В тази връзка предстои подписване на меморандум за сътрудничество между Селскостопанска академия и представителите на аграрния бизнес.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Проект спасява птици от комбайни
Природозащитници ще търсят начин да...
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter