Понеделник
25 Сеп 2023
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
31 филма се борят за "Златната липа"

01 Юни 2013 - 16:15

- Автор:

Сподели във Facebook

Статуетката "Златна липа" на първото издание на най-новия международен кинофестивал в Стара Загора ще получи актрисата Мария Статулова. Наградата се дава за цялостно творчество на българската звезда на киното. Липовият форум за европейско кино стартира навръх Деня на детето -1 юни в Стара Загора с пищна церемония и прожекция на италианския хит "Доброто общество" с Джанкарло Джанини и Мария Грация Кучинота. Режисьорът на лентата Жан-Паоло Куньо и един от актьорите - Маурицио Николози, както и членовете на международното жури: унгарецът Ласло Ковач и доц. Юрий Дачев от НАТФИЗ "Кр.Сарафов" са сред първите гости, които ще минат по червения килим на откриването на фестивала тази вечер от 18 часа.
31 филма от 14 европейски страни, между които и продукции, номинирани за "Оскар", са в афиша на фестивала "Златната липа", който ще продължи до 5-ти юни. Прожекциите са в залата на Операта, а пред нея ще бъде оформена и алея на липите, която ще бъде старозагорският вариант на Алеята на славата в Холивуд. В неделя Мария Статулова засади първото липово дръвче.
През 5-те дни по червения килим пред сградата на Държавна опера Стара Загора ще дефилират родни и европейски знаменитости в седмото изкуство. Сред тях се очаква да бъдат Любо Чаталов, Мартина Вачкова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев. 
Проф. Вера Найденова е председател на журито, в което са и унгарският документалист Ласло Ковач, Дато Джанелидзе, Юрий Дачев, Алена Ивченко.
Между родните игрални филми в афиша са два с участието на Велко Кънев - "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева и "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, както и "Чужденецът" на Ники Илиев и "Стъклената река" на Станимир Трифонов. 
Безспорно най-голям интерес местната публика и критика проявява към номинирания за оскар филм "В мрака" на режисьорката Агнешка Холанд. Международната продукция с канадско, германско и полско участие бе номинирана за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. 
Филмът за любовта на Яворов и Мина на Уляна Матева - "Тя, мина. Мина", "Който тръгнал е сам" и "Аз съм домашен ученик" на Ралица Димитрова са част от програмата от български документални и късометражни продукции на фестивала. 
"Леки момичета", "Животът на другите", "Войната свърши", "Пионери" са сред избраните заглавия в съпътстващата програма, много от които имат награди на световни фестивали. 
"Това е другото лице на киното, не това на американските блокбастъри. Филмите са с характерната европейска чувствителност. По актуални теми са и са от добри автори. Надяваме се този форум за европейско кино да се превърне в дългогодишна традиция", коментира родената в Стара Загора режисьорка Магдалена Ралчева, която е и директор на фестивала "Златната липа". 
Председателката на журито на "Златната липа" проф. Вера Найденова пожела фестивалът в Стара Загора да просъществува и да се превърне в традиция. "Познавам фестивали на Източноевропейското кино, фестивали Запад-Изток, на отделни жанрове и професии, но дори и да има друг такъв фестивал на Новото европейско кино като този, чието начало се поставя сега в Стара Загора, те не са много", каза проф. Найденова. По думите й той е значим, тъй като в глобализиращия се свят не по-малко е важно и събирането по региони, запазването на традициите. Тя приветства фестивала като утвърждаващ и налагащ европейското кино, както и ядрото от български филми.  

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter