Вторник
2 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Христо Лафчиев: Нашите студенти подкрепят корупцията

28 Март 2013 - 13:34

Сподели във Facebook

При Националното председателство на студентските съвети (НПСС) не става въпрос за студенти, а студентска аристокрация. Това са добре протектирани хора, които очакват разни облаги от различни места.

Дотук това, което заварихме е, че те подкрепиха корупцията и поискаха пари за самите тях от джоба на студентите. Това каза физикът и учен от БАН Христо Лафчиев. До падането на Сергей Игнатов и Бойко Борисов НПСС мълчаха, а сега, когато хората излязоха на улиците и казаха, че искат промяна в системата, те решиха да се лансират като реформатори, заяви Лафчиев. Когато Сергей Игнатов беше пред Комисията за образованието и защитаваше намаление на бюджета за образование, те мълчаха, добави ученият.

Всички учени с голямо недоумение гледахме на тази солова изява на подкрепа от НПСС към Сергей Игнатов, когато беше ясно за всички, че има нарушения във фонд "Научни изследвания", отбеляза Лафчиев. "В това време се оказа, че нашите студенти подкрепят корупцията. Само че в един момент си дадох сметка, че тук не става въпрос за българските студенти, а за хора с доста голям бюджет, които толкова представляват българските студенти, колкото всеки политик ги представлява", заяви той.

Става въпрос за студентско представителство, при което се възпитават корумпирани младежи, заяви Лафчиев. Той отбеляза, че студентските съвети често са силно ухажвани от ректорите, за да могат да получат подкрепа при изборите за ректор. Законът за висшето образование е така конструиран, че колкото по-високи са таксите за студентите, толкова повече пари постъпват в касите на НПСС, каза още Лафчиев.

Движение "Орлов Мост", лансирано от председателя на НПСС Ангел Георгиев, е недопустим опит да се подмени гражданският протест от хората, които са казионно организирани и нямат легитимност, категоричен е Калин Костов, председател на сдружението за европейско качество на висшето образование. Костов, който е бил преподавател на Георгиев в Стопанската академия в Свищов, няколкократно определи председателя на НПСС като "инженерен проект". Костов представи и студентското досие на Ангел Георгиев в свищовската академия, като според информацията неговото следване е започнало през 2002 г. и продължава вече над 10 години. През 2002 г. става бакалавър по стопанско управление, през 2006-а, 2007-а и 2011 г. записва три магистратури. Преди третата си магистратура Георгиев защитава докторска степен през 2008 г., като на защитата си се явява с негов близък приятел Красимир Георгиев - Красьо Черния, каза още Костов. В представеното от него студентско досие е записано, че студентските права на Георгиев са прекъснати поради лош успех, въпреки че оценките му са предимно Отличен 6.

Като погледнете инфарктния избор за ректор на Стопанската академия именно студентският глас на Ангел направи Величко Адамов ректор, каза още Костов. Според него данните показват, че Георгиев е лице, създадено и лансирано заради определените интереси на определени личности. Костов припомни за предложеното от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Ротманса увеличение на бюджета за висшите училища от 600 000 лв., като 500 000 лв. от тях са насочени към Стопанската академия в Свищов. Значи подкрепата на НПСС за Фонд "Научни изследвания" е купена с 500 000 лв. държавни пари, коментира ученият от БАН Христо Лафчиев.

Отказвам да повярвам, че Христо Стоичков е знаел в какво се замесва преди събитията в зала "Арена Армеец", каза още Калин Костов. "На мен ми се ще той да погледне много сериозно на това, което изнасям. Засега съм склонен да мисля, че той е бил подведен от едно обещание - "Ние ще сме младите хора, които ще поведат напред", заяви той. Не ми се иска и да вярвам, че това може да е един инженерен проект на много по-високо ниво от това на Емил Димитров, каза още Костов.

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter