Понеделник
17 Юни 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Христо Ангеличин: Крайно време е в политиката да влязат морални хора

02 Май 2013 - 14:26

Сподели във Facebook

 Христо Ангеличин е роден в София преди 39 години, произхожда от стар македонски род със славно минало. Завършил е Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", магистър е по финанси и банково дело. Има квалификация по политология от Нов български университет. Втори мандат е общински съветник в София и две години е заместник-кмет по образование и култура в Столична община. Христо Ангеличин е водач на листата с кандидати за народни представители на „Движение България на гражданите“ за област Стара Загора.

 

Г-н Ангеличин, защо искате да станете депутат?

Христо Ангеличин: Аз съм от поколението, което беше активно през последните 20 години и съм човек, който е решил твърдо да остане да живее и работи в България. Поемам отговорността пред себе си и другите да бъда активен и да променям не само собствената си съдба, но и живота на родителите си и на всички хора в България. Надявам се участието ми в следващия парламент да доведе до по-добро. Освен това, крайно време е в политиката да влязат морални хора (имам себе си за такъв).

 

Кои са първите инициативи на „Движение България на гражданите“, след като влезе в парламента?

Христо Ангеличин: Първите ми усилия като депутат ще бъдат насочени в създаването на по-добри условия за правене на малък и среден бизнес. Веднага след това е необходимо да се намали бюджетът на МВР за подслушвания, а тези средства да се насочат в борбата с битовата престъпност. Акцент в работата ми ще бъде и образованието, защото днешните деца след 20 години ще бъдат активните граждани на тази страна. За последните 4 години парите за просвета са намалели с 800 милиона лева. Като икономист мога да позная отговорното отношение към сферата, като видя един бюджет за образование не по-малък от 4 процента от БВП. Парламентарната група на „Движение България на гражданите“ ще внесе законопроект за намаляване на държаните субсидии на политическите партии. Само за последните 4 години ГЕРБ са получили от бюджета над 80 милиона лева. Тези средства спокойно могат да се използват за увеличаване на детските надбавки например. Много сериозен е въпросът с провеждането на обществените поръчки. Непрекъснато те се печелят от монополни фирми. Крайно време е да се вземат мерки и да се върне нормалността, за да могат и местни фирми да участват и да печелят.  

 

„Движения България на гражданите“ е партия с предложения за реформи в местното самоуправление. Какво по-конкретно предвижда платформата ви „Повече власт за общините“?

Христо Ангеличин: Аз съм един от малкото кандидати в старозагорска област, който има пряко отношение към местната власт. Бил съм общински съветник и заместник-кмет на столична община. До болка познавам проблемите на общините и се надявам, че ако в Народното събрание има повече хора като мен, можем лесно да подпомогнем местните власти. Не може всичко да е концентрирано в Министерски съвет, не може държавата да бъде блокирана, защото един месец няма нормално работещо правителство. Ще ви дам пример с Белгия, където почти 2 години държавата функционира без правителство, но нямаше сътресения. Ще работя за силна местна власт, която да поеме отговорностите, очакващи я през идните години. Ние искаме и можем да бъдем двигателят за широко гражданско участие в държавните регулаторни органи, в местната власт. Така ще могат да се чуят много мнения и взетите решения да са достояние и на обществото.

 

Как ще се преборите за доверието на хората и какви са акцентите на „България на гражданите“ за Стара Загора?

Христо Ангеличин: Доверието се търси, първо като гледаш хората в очите. Много се надявам жителите на Стара Загора и региона да направят съзнателен избор, защото веднъж на 4 години се избира не между бяло и черно, а между сиво и още по-сиво. Ще положа усилия в две големи насоки – енергетика и екология. За хората от цялата област от съществено значение е енергийният комплекс „Марица изток“ да работи пълноценно, да се реализират нормални и честни обществени поръчки с участието на фирми от областта. Ще се постарая за това миньорите да работят в предвидима среда, а не както сега – на парче.

 

Какъв е Христо Ангеличин извън политиката?

Христо Ангеличин: Както пееше Кирил Маричков – аз съм просто човек. Извън политиката се стремя да обръщам внимание на близките си, обичам да спортувам, да въртя педалите на велосипеда в планините и да карам ски. Имам две прекрасни кучета, които са връзката ми с природата, обичам разходките с тях и да се забавляваме заедно. Харесвам исторически книги и когато ми остане време - чета с удоволствие.

 

.........................................

Купуването и продаването на гласове е престъпление. 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Политика
Коалиция за България победи ГЕРБ в Стара Загора
Коалиция за България победи ГЕРБ с над 2000...
Коалиция за България обърна резултата в Стара Загора
Коалиция за България поведе в резултата пред...
ГЕРБ води в Старозагорско на база 16% от протоколите
На база обработени резултати 16,22% от...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter