Вторник
2 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Спасителният център в Стара Загора е приел 1388 диви животни

12 Април 2013 - 11:30

- Автор:

Сподели във Facebook

През 2012 година през вратите на Спасителния център за диви животни в Стара Загора са преминали общо 1388 пациента. 32 % от тях бяха успешно освободени в природата след престоя си. От останалите – 6,1 % са пренасочени и за 46,6% изходът е бил летален. Това сочи отчетът на Спасителния център на "Зелени Балкани".

Природозащитниците се похвалиха с мрежа от над 300 доброволни сътрудника в цялата страна. "Зелени Бакани" работят и по три програми за реинтродукция (обратно връщане) на изчезнали видове, по които помагат за въстановяване на популацията на ловен сокол, белошипа ветрушка и белоглав лешояд.

Служителите в Спасителния център за диви животни в Стара Загора предупреждават и за тревожната тенденцията за зачестяване на случаите на притежание на диви животни като домашни любимци, както и отглеждането им с цел соколарство. Зачестяват и случаите на удар от високо напрежение, засягащи най-вече едрите птици като орли, бухали, лешояди, голяма част от които са включени в програми за реинтродукция и ресторинг.

Над 3 000 са посетителите в Спасителния център в Стара Загора за изминалата година, като половината от тях са деца и ученици на възраст от 3 до 18 години, разказаха още природозащитниците. С тях са работили и 70 доброволци, на възраст от 10 до 50 години, които са положили 1464 астрономически часа доброволен труд, имали са и над 100 дарители.

От общо приетите пострадали пациенти 629 са с неизвестна причина за нараняванията, следва броят на малките, паднали от гнездата – 481 – тенденция, която екипът на Центъра си е поставил за задача да намали, посредством изработването на точни и ясни упътвания за действие при намиране на млади животни.

"Много често, поради натрупания опит, специалистите ни установяват причината за състоянието на пациента, след като той постъпи за лечение в Центъра. Това е възможно, разбира се и посредством помощта на съвременни методи за диагностика като рентгенографии, клинични и параклинични изследвания", обясняват природозащитниците. По този начин са установили случаи на простреляни от бракониери животни, ударени от токов удар, отровени и други.

Интересни са случаите на пълно излекуване на два пациента – бухал и мишелов с висока степен на увреждане на нервната система.

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter