Понеделник
29 Май 2023
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Скулпторът Доко Доков стана почетен гражаданин на Казанлък

31 Май 2013 - 14:38

- Автор: ДЕСТАР

Сподели във Facebook

Днес на тържествена сесия Общински съвет на Казанлък присъди званието "Почетен гражданин" на скулптора Доко Доков.
Почетния знак на Казанлък и удостоверението за почетен гражданин прие синът на Доко Доков, поради невъзможност на скулптора да присъства на официалната церемония. 
На събитието присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител Недялко Недялков и бивши кметове на общината, делегации от Русия и Гърция, както и Царица Роза 2013 Юлия Попова и нейната подгласничка Петя Иванова.
Доко Доков е роден на 1 май 1929 г. в град Казанлък. Завършва специалност "Скулптура" в Националната художествена академия "Николай Павлович". Автор е на три изложби в Париж и на няколко изложби в Италия, Испания и Германия, пожънали изключителен успех. Негови пластики са собственост на престижни галерии по целия свят и на редица частни колекции. Особено големи са заслугите на Доко Доков за родния Казанлък. На художествената галерия той подарява 11 свои скулптори, оценявани на стойност над 100 000 лв. Скулпторът е познат на своите съграждани като реставратора на Царската чешма, станала един от символите на града. Автор е на скулптората "Тракийката", която краси обновения градски площад. На 1 ноември 2012 г. по случай Деня на народните будители за своя цялостен принос в развитието на културата и изкуството на Казанлък и популяризирането на България пред света, Доко Доков бе удостоен с паметен плакет на община Казанлък и грамота за заслуги. 
По случай празника на китния град, областният управител Недялко Недялков връчи поздравителен адрес на домакина на събитието и председател на общински съвет Казанлък Николай Златанов. 
Отбелязването на Празника на розата ще продължи през целия ден, като в 21 часа ще се проведе официалното откриване на тържествата на площад "Севтополис", последвано от концерт на Георги Христов. Изключително забавна и цветна програма са предвидили организаторите за почивните дни. В събота ще бъде отбелязан Денят на детето и Денят на Ботев, като вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка и концерт на група "Грамофон". Желаещите да разнообразят неделния ден, могат да посетят Казанлък и в неделя, за да се насладят на мажоретно шоу, карнавално шествие под мотото "110 години Празник на розата" и международен фолклорен фестивал. В 19 часа на 2 юни ще започне празничен фолклорен концерт с участието на Ивана.  

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter