Неделя
10 Дек 2023
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в Стара Загора

08 Юни 2013 - 18:18

- Автор: ДЕСТАР

Сподели във Facebook

Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в Стара Загора

Тромпетисти от световна величина ще свирят редом с българските си колеги по време на втория международен фестивал Джаз форум Стара Загора. Събитието ще се проведе от 13 до 15 юни в Града на липите, организатор е Община Стара Загора.
Фестивала ще открият Ерик Влуиманс (Холандия) и Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев. Според списание Jazz Times: "Влуиманс свири свежо и самоуверено, вплитайки мелодичността на Клифорд Браун и нюансираността на Майлс, но без да ги имитира". Той е сред най-активните холандски джазови музиканти. Участва и в редица международни проекти в цяла Европа, Индонезия, Китай, Близкия Изток, Южна Африка и Япония. Опитът и музикалните впечатления от пътуванията си Влуиманс вплита в пиесите, които композира, а тромпетното си майсторство обогатява и със специални електронни ефекти. Носител е на най-престижната холандска награда за джаз, а два от неговите албуми  спечелиха най-високите отличия за музика в Холандия - наградата "Едисон". Сътрудничеството му с Антони Дончев е дългогодишно. Обединява ги стремежът към модерност и разчупване на наложените образци, към търсене на ярка индивидуалност  и новаторски подход в музиката и поднасянето й. 
С майсторски клас на преподавателя в Кралската музикална академия в Лондон Жерар Презенцер (Великобритания) ще започне вторият фестивален ден, а по-късно вечерта гостът ще партнира на Михаил Йосифов бенд. Репертоарът им включва пиеси на някои от най-големите имена в бибопа - Клифърд Браун, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Лий Морган.
Когато тромпетното му соло става световен хит, Жерар Презенцер е едва на 18 години. Композицията Cantaloop (Flip Fantasia), записана с бандата US3 върху  Cantaloupe Island на Хърби Хенкок, покорява музикалните класации и чупи рекордите по продажби. Израснал в покрайнините на Лондон, Жерар започва да свири на тромпет на 10-годишна възраст. Още тийнейджър, той вече е активен член на лондонската джаз сцена. На 18 записва албум с големия джаз пианист Стан Трейси за Blue Note Records,  работи и с Чарли Уотс от Rolling Stones, за когото пише и продуцира музика през последните 20 години. Печелил 4 пъти British Jazz Awards в тромпетната категория, Жерар е издал 3 солови албума, записва с музиканти като Джони Мичел, Рей Чарлс, Стинг, Джони Грийнууд.  
"Да ви кажа честно, за първи път в Стара Загора ще се срещнем и ще работим заедно с г-н Александър Сипягин (Русия-САЩ). Естествено, слушали сме много негови записи и имаме прекрасни впечатления от работата му, но си мислех, че той няма откликне бързо на поканата на един непознат тромпетист и бенд, каквито сме ние за него" - не скри вълнението си от предстоящия концерт Александър Владигеров, лидер на Братя Владигерови квартет, в който участват още Константин Владигеров, Хуан Гарсия-Херерос (Колумбия) и Стоян Янкулов - Стунджи. 
Александър Сипягин е роден през 1967 г. в Ярославл, Русия. Получава солидно музикално образование в родината си. През 1991 г. се установява в Ню Йорк. Работи с групи на Джил Евънс, Джил Голдщайн, Джордж Грунц, Боб Моузес. През 1995 г. става член на "Мингъс Биг Бенд", а по-късно и на "Мингъс Династи" и "Мингъс Оркестра", а от 2001 г. е член на биг бенда на Дейв Холанд. Записва с Майкъл Брекър,  Ерик Клептън, Доктор Джон, Елвис Костело, Дейвид Санборн и други. Много от тези записи впоследствие стават носители на "Грами". Като солист е реализирал 14 албума, последният от които излезе съвсем наскоро. 
Полският джаз ще бъде представен от Мачей Фортуна трио - едно от най-интересните явления на полската сцена през последните две години. Още със създаването си в началото на 2012 г. формацията привлича вниманието на публиката и на полската музикална критика. Познавачите са единодушни: музиката им излъчва вътрешна топлина, отдаденост, вяра, а триото е едно от най-добрите комбо на полския джаз днес. Имат издадени два албума.
Третата фестивална вечер е посветена на Луис Армстронг.
Чест на великия Сачмо ще отдадат полковник Бела Салоки (Унгария) - диригент на Унгарските полицейски специални сили, и капитан Цветомир Василев с Военния биг бенд Стара Загора.
Бела Салоки е сред най-успешните джазови музиканти в страната. Често го определят като "мултифоничен артист", защото освен на тромбон, свири на тромпет, корнет, туба.  В кариерата си свири както в диксиленд и рагтайм формации, така и в групи с мейнстрийм и бибоп репертоар. Има сътрудничества с много знаменити джазмени, сред които Скот Хамилтън, Карл Фонтана, Метропол Оркестра, Бил Милър, Томаш Станко, Владимир Тарасов, Бирели Лагрен. Свирил е на една сцена с Джордж Бенсън, Франк Фостър, Франк Синатра младши и много други.
За времето от декември 2011 г., когато е първата им изява като джазова формация, до сега Военният биг бенд Стара Загора натрупа сериозен актив на българската джазова сцена. Формацията с лекота се вписа в програмата на най-популярния клуб за жива музика "Студио 5" и участва в няколко престижни фестивални събития.
Много танци, усмивки и добро настроение обещават музикантите от Dixieland All Stars в последния концерт от фестивалната програма на Джаз форум Стара Загора, когато паркът, където се провеждат концертите, ще се превърне в Нови Орлеан. 
Сред силното мъжко тромпетно присъствие внимание заслужават и двете дами, които ще се изявят по време на фестивала. Любимката на българската публика Милица Гладнишка ще участва в двата концерта от третата фестивална вечер, като за целта усилено учи тромпет, а на Марина Господинова се пада нелеката задача да защити честта на женското джазово пеене в трите фестивални джемсешъна. "Тя пее с лекотата, с която диша, и според мен е едно от забележителните имена на днешната българска джазова сцена" - каза за нея наскоро Вики Алмазиду. Марина Господинова се представя на множество престижни сцени в страната и чужбина, работи с най-добрите български джазмени. Преподавател е в Музикалната академия в Пловдив. Особена популярност й носи участието в проекта "JAP" (Jazz & Poetry), в който заедно с Антони Дончев, Венцислав Благоев и поетесата Мария Донева представят някои от най-красивите джазови стандарти на всички времена с оригинални текстове на български език.

 


 


Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...
Грузински филм взе "Златната липа"
Грузинската лента "Запази си...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter