Неделя
16 Юни 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Световен шампион по шах дари купата си на Казанлъшко училище

20 Май 2013 - 16:10

- Автор:

Сподели във Facebook

Световният шампион по шахмат за ученици до 10 години Цветан Стоянов подари днес спечелената купа на своето училище в Казанлък. 9-годишното момче връчи трофея, спечелен преди дни в Гърция на директорката на Основно училище "Чудомир" Донка Севданска. Тя пък подари на малкия шампион чисто нов велосипед. 
С викове "Цеци шампион", празнични конфети, огромна торта и саморъчно направени картички второкласниците от втори "Б" клас в казанлъшкото училище изненадаха приятно своя вече известен съученик. 
Цветан Стоянов е от Казанлък, но се подготвя по "скайп" с треньор от Бургас. През миналата година момчето стана и европейски шампион за ученици, както и държавен в своят възраст. Освен това има бронзов медал в републиканското по ускорен шах при батковците до 14-годишна възраст, а на държавния шампионат по блиц участвал в категорията до 18-годишна възраст и загубил само две срещи, като записал победа и срещу бъдещия шампион. Сред гръмките му победи, макар и не особено значими от спортна гледна точка се откроява и матирането на бившия вече премиер Бойко Борисов през миналата година.
Въпреки многобройните победи 9-годишния Цецо остава свит и срамежлив, макар че му се отдават много спортове. Той е отличен лекоатлет, обича колоезденето и е истински талант в тениса. Гледа повече спорт по телевизията, отколкото детски предавания, издава майка му Милена Стоянова.
За подготовката на шахматния гений фамилията му отделя по 200 лв. месечно за треньор. Майката Милена сподели, че след поредната титла телефонът й прегрял от поздравления, обадил се и Бойко Борисов да й честити. Тя самата обаче издава с тъга, че и липсват обаждания от спонсори. За световното първенство едва успели да съберат пари. Тръгнали с личната си кола и едва 100 евро в джоба. През тази година на Цецо му предстои да участва в европейско първенство в Черна Гора и световно в Обединените арабски емирства, съответно през септември и декември. Поканен е да защитава титлата си на ученическото световно до 10 години на шампионата в Перу. Семейството му се надява да намери средства, за  да участва.  

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Спорт
Нова фитнес площадка и игрище правят в Стара Загора
Заместник-министърът на младежта и спорта...
Започна европейското първенство по...
50 състезатели от 10 отбора от Румъния,...
Йордан Йовчев показа умения на успоредка пред...
Участникът в шест олимпиади и зам.-министър на...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter