Сряда
29 Май 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Референдумът за "Змейово" е неуспешен, гласуваха под 20%

26 Май 2013 - 21:26

- Автор:

Сподели във Facebook

Неуспешен се оказа референдумът с въпрос "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?", който се проведе днес в община Стара Загора. Причина за неуспеха е ниската активност на гласуващите, която не надхвърли 20%, а по закона за местните референдуми трябваше да стигне поне 48%, колкото е била активността на последните местни избори, за да има ефект от допитването. 

Гласуването в общината стартира в 7 часа и приключи в 20 часа. Едва 29 784 избиратели обаче отидоха до урните, което е 19,93 на сто от имащите право на глас в старозагорска община. Най-много са гласували в избирателна секция №84- в Детска градина "Зорница", където са отишли 300 души, а най-малко – по 9 гласували, има в СИК с номера 145 – Студентски град и 137- в кв. Лозенец.

Една заявка за осигуряване на специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждане на зрението е била приета и обслужена от служителите на общинската администрация.

На референдума се гласуваше в 202 избирателни секции в 51 населени места на Община Стара Загора. Имащите право на глас са 149 434.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет в съответната община и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последните местни избори през 2011 г. са гласували 68 552 избиратели от имащите право на глас 142 728.

Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter