Вторник
2 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Проф. Пимпирев: Чувствам се щастлив, че съм отново в България

16 Февруари 2013 - 16:04

Сподели във Facebook

Чувствам се щастлив, че съм отново в България и малко горд, че все пак успях да стигна до Южния полюс. Това каза ръководителят на българската експедиция на Южния полюс проф. Христо Пимпирев, минути след като кацна на българска земя.

"Разбира се, не съм първият българин, но съм първият българин като ръководител на 21-ата национална антарктическа експедиция, който получи българското знаме на официална церемония от президента Росен Плевнелиев. То се вее в момента на българската база, тъй като след 10 дни ще зазимим", каза Пимпирев.

Професорът посочи, че не е особено геройство в началото на 21 век да стигнеш до Южния полюс, но не е и лесно. "Ако беше лесно, защо няма друг българин да вземе едно малко знаменце и да е отишъл да го занесе там. Все пак цената е колкото един Фолксваген", каза той.

На Южния полюс е трудно, разбира се, но в началото на 21 век това вече не е кой знае какъв героизъм, заяви професорът. "Героизъм е, че малка България е една от страните, която управлява една десета част от нашата планета. Това е Антарктика и тя неминуемо се отплати за тези усилия, които полагат стотиците български полярници, които вече 21 години работят там. Героизъм е също, че от 21-а експедиция се завръщат всички живи и здрави", каза също Пимпирев. Той посочи, че Антарктида е взела десетки хиляди жертви. Само миналата година са загинали трима бразилци, по-миналата – четирима южнокорейци. Само преди две седмици малък самолет, с който и самият Пимпирев е летял до Южния полюс, на връщане от полюса се е разбил и всички са загинали. На самия полюс температурата е била минус 35 градуса, но нашите полярници са имали късмет, че не е имало вятър. На следващия ден е излязъл такъв и усещането за студ е било до минус 45 градуса.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter