Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Прокуратурата и Вальо Топлото не са се разбрали за споразумението

05 Октомври 2012 - 11:04

Сподели във Facebook

Прокуратурата и Вальо Топлото не са се разбрали за споразумението

 Бившият директор на "Топлофикация"-София Валентин Димитров - Вальо Топлото и прокуратурата не са се разбрали за параметрите на споразумението по делото, което се води срещу него за пране на пари.

На последното заседание Валентин Димитров поиска споразумение с прокуратурата във връзка с оправдателната присъда, която му бе постановена по делото за длъжностно присвояване от САС. Прокурор Виолета Тонева обясни, че преговорите трябва да се водят с наблюдаващия прокурор по делото Божидар Джамбазов, който обаче тогава не присъства на заседанието и затова делото бе отложено.

Днес Джамбазов обясни, че предварителното му условие, за да бъде сключено споразумение, е да бъде призната вината. "И от там насетне би могъл да се направи някакъв разумен компромис относно наказанието, за което би могло да се сключи споразумение. Липсата на признаване на вина по всички обвинения няма как да доведе до сключване на споразумения между г-н Димитров и прокуратурата", каза прокурорът. Той продължава да поддържа становището си, че има извършено престъпление по всички пунктове на обвинителния акт. Парите по престъпленията в обединението са в размер на 12 млн. лв. и според обвинението, Димитров няма как да има такива пари, при положение, че той е работил само в столичната топлофикация.

Венцислав Тудоленски, който е адвокат на Валентин Димитров изтъкна, че не са постигнали споразумение в частта за данъчните нарушения. Според защитата за това, че не е декларирал определена сума пари и това административно нарушение, което се случва много често и за такова нещо се налага глоба. Колкото за обвинението за пране на пари, според адвоката, такова няма и затова не са искали да се споразумяват по този пункт на обвинението. "Ние мислехме, че общо може да се постигне споразумение, но не се постигна просто, направихме няколко срещи с прокуратурата и не се постигна. Ние трябва да дойдем с готово споразумение в съдебна зала, но няма такова, така че ще си тече съдебното следствие, ще се разпитват свидетели", каза защитата.

Като такъв днес се яви в залата и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той обаче най-вероятно ще говори пред съда на 27 ноември, за когато е насрочено следващото заседание по делото. Днес такова не се състоя, защото човек от семейството на председателя на съдебния състав Петя Крънчева се е разболял внезапно.

На15 юни 2012 г. Софийски апелативен съд (САС) оправда Валентин Димитров, т.нар. Вальо Топлото, по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери. Прокуратурата беше обвинила Валентин Димитров, че е присвоил 5 936 032,42 лв. от "Топлофикация-София" за периода от 10 януари 2003 г. до 16 март 2006 г. По това дело по долната инстанция градският съд го осъди на 14 години затвор, както и да бъде конфискувано цялото му имущество, но САС отмени тази присъда. На 15 юни САС отмени и наказанията за Лина Абланска, за която градският съд на София присъди 12 години затвор и конфискация на половината имущество, както и отмени присъдата на Мая Стоилова от 10 години затвор и конфискация на половината имущество. Вече са излезли и мотивите по него и има насрочено дело на 8 ноември във ВКС. 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter