Събота
20 Юли 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Проект спасява птици от комбайни

03 Юни 2013 - 14:24

- Автор:

Сподели във Facebook

Природозащитници ще търсят начин да предотвратят злополуките и да спасят младите ливадни блатари, гнездящи в Тракийската низина.
За целта Спасителният център за диви животни на "Зелени Балкани" стартира проект "Пернати помощници в полето".
Всяка година, в Центъра в Стара Загора постъпват млади ливадни блатари, чиито гнезда са пострадали от комбайните или другите селскостопански машини по време на жътва. Някои от малките също не са пожалени, и пристигат съсечени - ранени или умиращи, разказва Христина Клисурова от "Зелени Балкани". Тези инциденти се случват, тъй като ливадният блатар гнезди предимно в обработваеми площи, най-често засети с пшеница, и жътвата застига малките, още в пухово оперение, няколко седмици преди напускането на гнездата. Според еколозите тези пернати гнездят  най-вече в Старозагорското и Ямболското поле, Дервентските възвишения и районът на яз. "Малко Шарково". А в различни източници, като основна заплаха за гнездата в обработваеми площи се посочва именно унищожаването на люпилото при жътва.
Природозащитниците са категорични, че ливадният блатар би могъл да е естествен, биологичен и напълно безвреден помощник на фермера в борбата с унищожителите на реколтата, като би им спестил дори употребата на пестициди. Тъй като мишевидни гризачи и насекоми са естествена храна за тези птици, а са враг за реколтата. Те ще се опитат да информират земеделските производители и техните служители как да разпознават ливадния блатар и как да предпазят гнездата им.
Проектът е финансиран от „Мтел еко грант“, и е насочен основно към превенция на злополуките и спасяването на младите ливадни блатари, гнездящи в Тракийската низина.  

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter