Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Последният общински кон в страната вече частен

18 Март 2013 - 18:56

- Автор: ВАНЬО СТОИЛОВ

Сподели във Facebook

Казанлък продаде Камен за 348 лева, сълзи на раздяла

Тези дни село Бузовград в община Казанлък заличи от инвентарната си книга общинския кон Камен, който досега се водеше в нея под номер 2. Последният в страната общински кон вече е частна собственост, след като бе продаден на търг, организиран от казанлъшката община в началото на февруари.

"Много ми е мъчно за Камен. Аз без кон не мога и вече се замислям дали да не си купя мой", тъжи досегашният му гледач бай Демир Алиев и целува животното по главата. Казват, че на раздяла плакал за него с истински мъжки сълзи. Той ще си остане работник по чистотата, но знае, че без коня нищо няма да е същото. На изпроводяк дори реши да го поглези и му купил бали с люцерна със собствени пари, макар че трябвало да го храни с далеч по-евтината слама, отпусната от общинския бюджет. Мъжът бе длъжен да се грижи за животното до последно - новите му собственици го отведоха, когато изтече и последният възможен ден за обжалване на резултатите от търга, както изисква процедурата. Никой обаче не обжалва, тъй като на търга за Камен се яви един-единствен кандидат, който дал предварително обявената цена от 348 лева с ДДС, без да се налага да наддава. Преди това само се наложило да си купи за 30 лева и тръжната документация за коня.

Този единствен купувач донякъде бил изненада, защото мнозина се извървяли на предварителния оглед. "Мислех, че ще се яват много купувачи и цената ще скочи, иначе щях да участвам и аз", не крие досегашният гледач на Камен.

Новият му стопанин, управителят на казанлъшката фирма "Елит комерс" Даниел Дамянов, гарантира, че Камен го чакат добри дни. "Ще живее в базата на фирмата ни в село Турия, където се занимаваме с производство на селстостопанска продукция. Вярно, досега във фирмата сме имали само трактори и това е първият ни кон, но ще го гледаме според възможностите си. Няма да оре, нито да тегли тежки каруци - възнамеряваме да го използваме за разходки. Имаме лешникови насаждения, ще ги обикаляме с него. Ще видим дали ще позволи да го яздим или пък ще го впрегнем в каручка", разкри плановете си за Камен Даниел Дамянов.

Няма да сменят и името му, тъй като конят си върви с него, гарантира още новият му собственик.

В Бузовград са убедени, че фирмата купила коня на сметка, защото е на 16-17 години и "има много хляб в него" - ако един кон се гледа добре, той може да върши работа и 40 години време. На свободния пазар такива животни сега вървят по 700-800 лева, могат да стигнат и хилядарка, твърдят местните.

Цената на Камен определил лицензиран оценител на селскостопански животни. "Скоро медиите разнасяха селски кмет, който се отървал без търг от общинския бик в селото си, затова решихме да организираме и проведем търга за коня по всички правила. Мина време, докато открием лицензиран оценител, но стигнахме до проф. Живко Кръстанов от Земеделския институт в Стара Загора", разказа д-р Антоанета Илиева от община Казанлък, която съхранява цялата документация на търга. Там е посочено, че конят е кастриран през 1999 година.

В протокола за огледа професорът пък е записал, че животното има неправилна постановка на предните крака и препоръчва то да се използва за лека работа - препоръка, с която новите му собственици обещават да се съобразят.

Досега обаче конят не е жален, а товарен здраво. Можел да тегли без проблеми каруца с товар 1,5 тона и нагоре, и надолу, хвали го бай Демир. Той и затова го нарекъл Камен - бил здрав като камък.

Белият на цвят Камен си тръгна от Бузовград след 13 години вярна служба. Съкратили го от "щата" миналата есен, когато станало ясно, че годишната му издръжка от близо 1000 лева става непосилна за общинския бюджет.

А е било време, когато Камен бил най-почитаният кон в казанлъшко и като "общински служител на щат" получавал конска дажба по 3 кила ечемик два пъти на ден - сутрин и вечер. И вода, колкото поеме. Често му поднасяли и ябълки, които събирали от дървото в двора на кметството. Освен това по два пъти месечно трябвало да го водят и на ковач в Казанлък, за да преглежда подковите му.

Но времената се променили. "Сега, за да му осигурим храна за зимата, трябваше да окосим и балираме сеното от общинските ливади край селото. Процедурата щеше да струва на общината 430 лева и това преля чашата, за да се откажем от услугите на Камен", разкрива кметът на Бузовград Михаил Янушев. Той самият също е спонсорирал животното с лични пари - към 200 лева, за храна, докато мине търгът. Купувал му дори и хляб.

Иванка Найденова, която от дълги години раоти към кметството в Бузовград, си спомня, че навремето общината изкарвала на бригади своите служители, за да излезе по-евтино косенето на общинските ливади. Но и времето на тези бригади безвъзвратно отмина.

Иначе, ако не са финансовите трудности, работа за Камен има и сега в Бузовград. За последно го използвали през есента, за да карат с каруцата му пясък за опесъчаването на четвъртокласната пътна мрежа, за която отговаря общината. Преди това пък дълги години четириногото било на две длъжности - да извозва боклука и да тегли катафалката. С неговата помощ погребенията в селото били безплатни, но от 2 години от ХЕИ ги забранили по санитарни причини и дейността поели погребални фирми от близкия Казанлък със закрити автомобили. "Ако близките на починалия нямат пари, погребенията стават на разсрочено плащане", обясняват местните хора.

"А Камен беше много подходящ за тази работа. Те, конете, са най-умните животни. Имат силна памет и нищо не забравят, някога са печелили войни. Та и нашият Камен сякаш разбираше кога е на погребение - умее някак да забави ход и стъпката му става по-достолепна, тържествена и достойна за траурния момент", припомня си Демир.

Конят бил чевръст и като боклукчия. В началото го ползвали да прибира сметта, докато кофите били индивидуални за всяко семейство. Когато въвели общите контейнери и започнали да ги прибират с камион, за Камен останали по-общи задачи - да извозва събраните есен листа, да кара бордюри и цимент при ремонтите по улиците. Занапред кметът Янушев ще трябва да търси приятели с малки камиончета, които да вършат това вместо коня.

Той дошъл в Бузовград през 2000 година от друго казанлъшко село - Хаджидимитрово, където бил роден. Дошъл, за да замени на общинска служба друг един кон, също наречен от местните Камен. За него те си спомнят, че бил много буйно животно за разлика от сегашното. Един ден онзи Камен бил откраднат и до ден днешен в Бузовград остава загадка кой го е задигнал и каква е била съдбата му по-нататък.

А за община Казанлък остава да продаде на търг още един свой инвентар - каруцата и конската амуниция, които досега вървяха в комплект с коня Камен. 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter