Петък
5 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Плевнелиев: Служебният кабинет ще бъде с трима вицепремиери

05 Март 2013 - 15:54

Сподели във Facebook

След като и този мандат приключи неуспешно, Конституцията не предвижда друга възможност освен да бъде разпуснато НС, да назнача служебно правителство и да насроча предсрочни парламентарни избори.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Както вече заявих, за да нямаме избори на Цветница и Великден, изборите ще се проведат на 12 май. Най-ранната дата, на която може да се назначи служебно правителство, разпуснато НС и освободено правителството в оставка е 13 март, за да бъде спазен предвиденият в Конституцията максимален срок от два месеца между датата на разпускане и датата на изборите.

След подадената и приета оставка на правителството, Конституцията предписва стъпки, които трябва да предприема като президент и аз минах по тях. Първо, свиках политически консултации, след това свиках извънреден КСНС, на който политическите сили отново ясно заявиха, че в рамките на действащото НС е невъзможно да бъде подкрепено правителство под какъвто и да е вид. За трети път имах възможност да разговарям с лидерите на парламентарно представените политически сили, посочи президентът. Той припомни, че трите най-големи парламентарни групи са получили възможност, но всички са върнали мандата.

След всички консултации, накрая г-н Костов поиска властта, веднага след това г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това в момент на нестабилност на България. За 4-ти път вчера проведох разговори с г-н Костов и с лидерите на големите парламентарни групи, които отхвърлиха предложението на г-н Костов. Ще обявя имената на министър-председателя и министрите по Конституция и по закон. Изпратил съм на НС и МС в оставка исканията на протестиращите, които ни заливат отвсякъде. Всички искания са публични. МС и НС в оставка ще преценят и ще се отнесат максимално отговорно към исканията, заяви Плевнелиев. Той подчерта, че обществените съвети към премиера и това служебно правителство ще дадат механизма, с който гражданското общество да участва при вземането на решенията на служебното правителство. "Апелирам за разум и конструктивен подход", заяви още Плевнелиев.

От своя страна председателят на ДПС Лютви Местан, след като върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, изказа искрени пожелания към президента за справяне със ситуацията в страната. От този миг, г-н президент, вие сте най-овластеният човек в тази държава, през следващите няколко месеца всички погледи ще бъдат насочени към вас, каза Местан.

Има потенциален риск политическият процес в страната да влезе в един своеобразен италиански сценарий на перманентни парламентарни кризи и честа смяна на правителства. Убедени сме, че това е лош сценарий за България. Затова от тук нататък политическа отговорност на основните сили в страната ще се измерва и с усилията им да намерят формулата за следващо стабилно управление на страната. Ние като Движение за права и свободи виждаме своята роля в този процес и имаме няколко безспорни ориентира за своите политически позиции и поведение, каза Лютви Местан и ги изброи. Ориентирите на ДПС са три – две абревиатури и един израз, а именно: НАТО, Европейския съюз (ЕС) и съхранен стабилен валутен борд до влизането на страната в Еврозоната.

След протестите без съмнение България вече не е същата – тя вече е променена, въпросът е резултатът от тази промяна да е повече демокрация, укрепнали институции на демокрацията, а не нихилиране и отрицание на демократичната система. Защото ако въобще има алтернатива на демократичната система, то тя е една – тоталитаризма. Никой не е измислим алтернативни форми, заяви Местан. По думите му, най-безспорният критерии, по който трябва да се оценява политическата отговорност на основните сили у нас е легитимността на България като член на ЕС и на НАТО.

Президентът не изключи възможността и по-рано от 13 март да посочи някои от номинираните за министри в служебното правителство, както и възможността преди то да бъде изцяло сформирано, да станат ясни неговите задачи.

Плевнелиев обясни, че ще има промени в правителството от гледна точна на неговата структура. В служебния кабинет ще има трима вицепремиери. Ще има вицепремиер, който да отговаря за усвояването на средствата от ЕС, вицепремиер, който ще е икономически компетентен. Министърът на труда и социалната политика също ще е вицепремиер. Министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, тъй като той по презумпция казва "не", смята президентът. Той не иска и да има вицепремиер, който да е и начело на някои от силовите ведомства.

Президентът положи усилия за това да се търси възможност в рамките на 41-то Народно събрание да се намери форма за продължаване на работата на правителството, но това очевидно е невъзможно. Много важно е следващото Народно събрание от първия ден да адресира големите теми, които не могат да бъдат решени от днес за утре. Антимонополното законодателство е такава тема. Служебното правителство ще зададе посоката, следващото Народно събрание ще приеме антимонополното законодателство. Това е сериозна работа и тя не бива да е прави в последния момент и извън европейските норми и правила, коментира още държавният глава. Според него следващият парламент трябва да работи и по други важни теми като преструктурирането на сектор "енергетиката".

Гражданите зададоха дневния ред, по този дневен ред се работи, а президентът ще продължава да задава исканията на гражданите в работата на институциите, каза още Плевнелиев. "Обществените съвети към всички министерства в служебното правителство са най-добрият начин да се отворят вратите на тези министерства към протестиращите граждани", смята той.

Държавният глава подчерта, че иска да даде възможност на всеки да бъде чут и обеща да продължи да организира срещу и дебати за решаването на проблемите, които изкараха хората на улицата. "Има два начина техните искания да бъдат чути - единият е чрез политически партии. Вторият вариант е чрез отварянето на институциите към гражданите", каза още той и призова: "Елате с работещи решения, с прагматичен подход, а не с декларации и след това да напуснем. Нека да разделим решенията на краткосрочни и дългосрочни, на изпълними и неизпълними".

Председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че е получил писмо от директора на Националната разузнавателна служба генерал Драгомир Димитров, с което му е отказан достъп до материалите, свързани с това дали е подготвяно покушение срещу премиера в оставка Бойко Борисов и дали то е организирано от Ахмед Доган. Въпросът, който възниква е защо Бойко Борисов се обърна с препоръка към мен да се запозная с тези материали. Аз съм убеден, че Бойко Борисов е знаел, че няма да ми се даде достъп до тези материали, коментира Местан. Той смята, че премиерът в оставка е искал е "да предаде достоверност на една откровена лъжа".

Още днес Местан ще изпрати писмото на генерал Драгомир Димитров на главния прокурор ,тъй като според нето това е годно доказателство, че Борисов е нарушил Закона за класифицираната информация. На самия Местан му е отказана информация документите, защото те са с гриф "строго секретно". Борисов може да се окаже и невинен, защото няма такава информация, която да уличава Ахмед Доган в поръчителство, коментира още Местан.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter