Петък
5 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Плевнелиев: Не мога да скрия своята гордост от това, че България се променя

09 Април 2013 - 11:01

Сподели във Facebook

България ще бъде променена до 2020 година, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри VIII годишна национална конференция "Стратегическа инфраструктура България 2013".

Най-важното за нас е, че усилията, които ще вложим за една по-добра инфраструктура, ще бъдат изцяло в интерес на гражданите и подобряване на техния стандарт на живот, подчерта Плевнелиев и обеща, че до края на мандата му много ще бъде направено за инфраструктурата в страната.

"Не мога да скрия своята гордост от това, че България се променя. Въпреки противопоставянето, България се развива и всички ние трябва да го показваме", подчерта държавният глава.

В навечерието на предизборната кампания Плевнелиев се обърна към всички политически партии с думите, че е много опасно изкуственото противопоставяне на политиката на доходите и инвестициите в инфраструктурата. "Трябва да създадем предпоставки за заетост чрез изграждане на модерна инфраструктура и подобрение на бизнес средата. Изолацията води до бедност, затова е важно да се строят магистрали, газови връзки, мостове", каза още той. Подготвяме и ще стартираме важни проекти, които ще помогнат на страната да развие най-изостаналите региони, тези в Северна България, обеща президентът. До 2020 година много трябва да се промени и по Дунава, подчерта той.

Бюджетът на Европейския съюз до 2020 година беше намален с 70 милиарда евро, напомни държавният глава. "България е една от трите държави, които ще получат повече пари през следващия програмен период. Ще получим вече общо близо 15,2 милиарда евро, но това увеличение се дължи основно на директните плащания за земеделските производители. Това увеличение ще се усети само в земеделието, почти нищо друго няма да се увеличи", подчерта той.

Ние искаме до 2020 година с повече оперативни програми да управляваме един и същ финансов ресурс, коментира Плевнелиев. В рамките на съществуващия финансов ресурс ние искаме още две оперативни програми "Наука и образование", и "Добро управление", която се очаква да финансира електронно правителство за България, уточни той. Държавният глава поиска да се наддоговарят средствата от ЕС. "Трябва да договаряме на 120 или на 140%", подчерта той. Той поиска от служебното правителство да започне проекта за скоростния път от София до Калотина като наддоговаряне по ОП "Транспорт". Според него тази пътна отсечка трябва да бъде започната и завършена до 2015 година като над договаряне по сегашната оперативна програма.

Плевнелиев иска да има публично-частно партньорство по два изключително важни за България инфраструктурни проекта, единият от които е пътят между Русе и Свиленград. "Искаме още два моста на Дунав, при Силистра и още един мост при Русе. Стратегическото планиране на моста при Русе, който може и да е разширение на вече съществуващия мост вече започна", каза още Плевнелиев. Трябва да подготвим ново споразумение с ЕИБ за минимум един милиард евро, което да осигури българското съфинансирането и наддоговарянето, подчерта той. Ние през 2013 година ще адресираме темата с апликационните форми по големите инфраструктурни проект, добави държавният глава.

България се гордее, че е 9-та в света по скорост на интернет и това трябва да се запази и продължи, коментира още Плевнелиев. Ще въведем тол-система по много справедлив начин, това е бъдещето, каза още държавният глава.

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter