Петък
5 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Петър-Емил Митев: Самозапалванията са израз на отчаяние

26 Март 2013 - 16:51

Сподели във Facebook

Виждаме опити да се омаловажат самозапалванията, но те говорят за наличието на морална криза. Това заяви проф. Петър-Емил Митев по време на дискусия за политическия март, организирана от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Самозапалванията са израз на отчаяние, което се превръща в обществен факт. Към финансовите проблеми и икономическа криза се прибавя моралната криза на българското общество и тя е важна част от цялата ситуация, каза още проф. Митев. "Присъстваме на родилните мъки, съпровождащи раждането на нов политически субект, който трябва да се появи в резултат от протестите. Без да се появи такъв субект, ще остане политически вакуум и електорална територия, която не е покрита и ще се получи усещането за непредставителност", каза още той.

Според проф. Митев атаката срещу президента Росен Плевнелиев едва ли може да се смята за случайна. "За първи път президентът Росен Плевнелиев играе толкова важна самостоятелна роля. Важно е да се има предвид това, че президентът влезе и се възкачи на тази висока позиция, очевидно с подкрепата на ГЕРБ и лично на бившия премиер Бойко Борисов. Това беше неприлично демонстрирано. Президентът прави впечатлението на човек, който е сговорчив, да не кажа мек, но във всеки случай толерантен. Във всеки случай събитията напоследък и атаките срещу Плевнелиев пораждат съмнението, че има скрити козове, с които той може да бъде притискан", коментира той.

Предстоящите избори са необичайни, България за пореден път е на важен кръстопът, на който ще бъде измерен демократичния потенциал на българския електорат и от друга страната степента до която са се развили авторитарни тенденции, коментира проф. Митев. "Остава тактиката на ГЕРБ да минимизират загубите от сдаването на властта и да максимизират предимствата, които им дава освобождаването от бремето на властта. Грешките в управлението се минимизират като се казва, че Дянков е виновен, признава се, че като цяло управлението е допуснало грешки и чухме молба за прошка към българския народ", отбеляза още той. "Това, че Цветан Цветанов престава да бъде министър на вътрешните работи му дава възможност да бъде председател на предизборния щаб, той е с развързани ръце сега", коментира още проф. Митев. "ГЕРБ ще се опита да създаде ново лице, ще се яви с нова оферта, от степента на убедителност на разказа, който ще съумее да направи ГЕРБ много ще зависи", каза още той.

"Институтът "Иван Хаджийски" от около година и половина защитава тезата, че в ГЕРБ са оформили две крила. Едното крило беше около президента Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Кристалина Георгиева, а другото крило се свързваше по-скоро с Цветан Цветанов и парламентарната група на ГЕРБ. Според мен е доста повърхностно да смятаме, че служебният кабинет е втори кабинет на ГЕРБ, той е втори кабинет на едно от крилата в ГЕРБ и в този смисъл служебният кабинет не е кабинет на политическа партия ГЕРБ. Президентът и служебният кабинет се съобрази с искане номер едно на Борисов и Цветанов, да не се прави ревизия на кабинета, не можем да оставим настрани факта, че в МВР беше направено вътрешно назначение", коментира от своя страна политологът Димитър Ганев.

"Протестите без всякакво съмнение стихнаха, но гражданската енергия не се е изпарила. Един повод за в бъдеще може да изкара също толкова, дори и повече хора на улицата. Протестните движения създадени през март месец са шест и те се опитват да се легитимират като изразители на протестиращите. По мое мнение случи се логичното. Самите протести и исканията бяха различни и много трудно бихме могли да очакваме тези различни искания да станат част само от един единствен политически субект, но поради това разединение по мое мнение електоралният потенциал на протестиращите няма да може да се реализира на изборите на 12 май", коментира още Димитър Ганев.

Според политолога Първан Симеонов изглежда така, че протестът срещу партиите е имунизирал партиите, разболял ги е за кратко, за да им даде антитела. "Тази протестна енергия няма как да се загуби, дори да не се въплъти сега в една политическа материя, тази енергия остава да виси. Това е висящ протест, той остава да виси като Демоклиев меч над политическия елит и толкова по-добре", коментира той днес. Второто, с което ще запомним 2013 е смяна на караула на политическите поколения.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter