Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Няма радост на улица "Радост"

26 Април 2013 - 16:13

- Автор: ВАНЬО СТОИЛОВ

Сподели във Facebook

Гаранция 99,9 на сто - Стоян Хакера гръмнал дърводелеца Койчо, после и себе си

 

Най-добре беше тази история изобщо да не се беше случвала. Тя първо потресе Стара Загора с жестокостта си, после я отрови, като същинско обгазяване, със слухове, че имало стрелба в центъра на града с още 2 жертви. Наложи се МВР да опровергава това последното. Може би слуховете се подсилиха от верния факт, че в следобеда на същата черна сряда случаен човек почина в агроаптека в квартал "Кольо Ганчев", недалеч от Спортното училище, където бе убит няколко часа по-рано дърводелецът Койчо Колев. Просто човекът влязат да купи нещо, получил инфаркт и се сгромолясал на пода.

Публикациите по темата в електронните медии вече породиха множество коментари, сред които един, който направи впечатление: защо всички публикуват снимката на убиеца Стоян, а никой не показва този достоен човек Койчо Колев? Бързам да отговоря - журналистиката е изкуство на възможното. МВР разпространи снимката на Стоянов, докато го издирваше като заподозрян за тежко криминално престъпление, а близките на убития Колев дори не пожелаха да говорят с журналисти, да не говорим да предоставят снимка за публикация. Което, разбира се, си е тяхно право.

 

 

 

Стоян Иванов Стоянов от Стара Загора е имал мотив да убие дърводелеца на Спортното училище Койчо Колев, това става ясно от оскъдната информация, която разследващите засега дават по случая, като се позовават на следствената тайна. Колев, на 56 години, бе разстрелян показно пред работилницата си край школото малко след 8,30 часа сутринта в сряда, а заподозреният за смъртта му и обявен за издирване Стоян Стоянов, на 30 години, бе намерен мъртъв към 17 часа същия ден в нива на 2 километра южно от града. До него лежал пистолет, чиято марка тепърва ще се уточнява. Не било изключено това да е газов пистолет, преработен в боен.

На тялото се натъкнал тракторист, който отишъл да обработва земята.

Макар на пръв поглед всичко да изглежда ясно, от гледна точка на правото нещата са далеч по-сложни. "Назначените експертизи ще дадат отговори на всички въпроси, включително и на този дали с един и същи пистолет са простреляни Колев и Стоянов. Разследването се наблюдава от Окръжната прокуратура в Стара Загора, засега са образувани досъдебни производства срещу неизвестен извършител за убийство по член 115 от НК и за двата смъртни случая. Тепърва трябва да се докаже дали Стоянов е застрелял по-възрастния мъж и дали след това сам е сложил край на живота си, каквито предположения съществуват, или има намеса и на други лица. Все още не можем да кажем и дали евентуалният стрелец е бил дрогиран, тъй като резултатите от изследванията на трупната кръв излизат по-бавно". Това обясни пред журналисти окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев.

Със сигурност обаче разследващите са попаднали на мотив Стоян Стоянов да застреля Койчо Колев и това обяснява защо толкова бързо след убийството имаше заподозрян за него - около два часа след стрелбата край Спортното училище МВР разпространи снимката на Стоян Стоянов и обяви, че издирва въоръжен и опасен мъж за извършено тежко криминално престъпление.

Оказва се, че неотдавна Стоян се опитал да блудства с непълнолетно момиче, вероятно ученичка от Спортното училище, а дърводелецът станал неволен свидетел и предотвратил гаврата над момичето. По неофициална информация, тогава Стоян пуснал ученичката, но се заканил на Койчо, че ще му отмъсти, като го убие. По официална информация на говорителя на ОДМВР в Стара Загора Ваня Кръстева в момента срещу мъртвия Стоян Стоянов има досъдебно производство за блудство и за закана за убийство. Свидетел за блудството бил тъкмо Койчо Колев. А това гарантирало дълъг затвор за младия мъж, ако бъдел признат за виновен от съда, тъй като бил в изпитателния срок на други две свои присъди, условни.

Те нямат връзка с последните събития. Стоянов получил две осъдителни присъди от октомври 2012 година - за притежание на наркотици и за друга закана за убийство, но не се потвърди първоначалната версия, че убитият дърводелец бил свидетел по едно от тези дела в Районния съд на Стара Загора. И двете са минали по съкратената процедура, като Стоянов се е признал за виновен и е сключил споразумения с Районната прокуратура за присъдата - 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок за наркотиците и година и половина лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за заканата за убийство.

Тази закана е срещу бившата приятелка на осъдения Станка Иванова, отправена е на 23 февруари 2012 г., около 2 месеца след като момичето било навършило 18 години. Според събраните по делото доказателства, на тази дата мъжът съборил на земята момичето и опрял нож до гърлото му, но на улицата се намерили хора, които предотвратили по-страшна развръзка.

Това дело разказва, че Стоян и Станка били приятели през 2011 г., дори за кратко време - и интимни. В това време момичето усетило, че приятелят й иска да я командва и скъсала с него. Тогава Стоян обявил, че иска да се самоубие, защото не можел да живее без нея и трудно преодолял раздялата. Дори отишъл на плаж на Черно море с намерението да се удави, но след това размислил и решил, че докато тя е жива и той заслужава да живее. Когато се върнал в Стара Загора, той пак опитал да поднови връзката си със Станка, но неуспешно. За да спечели доверието й, разкрил банкова сметка на нейно име и внасял там парите, които печелел като компютърен специалист - Стоян нямал постоянна работа, но го смятали за много добър компютърджия и дори му викали Стоян Хакера.

Когато разбрал, че и това няма да я върне, той си поискал парите с обяснението, че иска с тях да изкара курс по боравене с оръжие, да си купи пистолет и да се гръмне в главата. Момичето и тогава не искало да говори с него, а той я нападнал с нож на улицата, когато отивала до магазина. После й казал: "Нали знаеш, че никога нямаше да го направя".

Най-напред делото било образувано като опит за убийство, но не намират доказателства за това и "понижават" обвинението в закана за убийство. В рамките на това дело на Стоян Стоянов е правена съдебна психиатрично-психологична експертиза, която установява, че той страда от дисоциално личностово разстройство. В документа за него още пише: "Проявява склонност към експериментиране с различни психоактивни вещества: анфетамини, марихуана и гъби, макар към момента на осведетелстването да липсват данни за такива. Склонен към гневни изблици и отреагирвания. Своенравен, маниерен и егоцентричен. Желанието му да се наложи е на всяка цена и при всички условия".

А Станка свидетелства: "Стоян ми е разправял, че вечер, като си легне, с периферното си зрение вижда някаква черна сянка, която ходела по стените. И тогава почвал да чува вибрации в много ниски честоти и в този момент се парализирал и не може да мърда".

По делото за държане на наркотици става въпрос за около 120 грама марихуана. По него има свидетелски показания, че опитвал да пласира наркотика около Дом за деца, лишени от родителски грижи, дори покровителствал едно от момиченцата в него, като го снабдявал без пари. Дали е опитвал да продава наркотици и около Спортното училище не е ясно, но мъжът живеел на две-три преки от него - на улица "Радост" в старозагорския квартал "Кольо Ганчев".

Днес на улица "Радост" няма радост, в дома на Стоян покрусените му родители дочакаха най-лошото. На позвъняване на пътната врата отвори по-малкия с 5 години негов брат Борислав, който с насълзени очи каза, че нямал представа какво и защо е извършил батко му. Самият той се върнал скоро от гурбет в Германия, за последно бил виждал Стоян преди 2-3 дни. Не бил споменавал пред него за някакви проблеми. Малко знаел и за Станка, била му приятелка. Той потвърди, че брат му работел с компютри.

Стоян Стоянов е роден на 26 август 1983 г. и е завършил местната Гимназия по електроника "Джон Атанасов". Явно не е задължително да си добър ученик, за да станеш компютърен спец - това потвърждава мъжът, който завършил последните два класа на гимназията като частен ученик, тъй като натрупал много неизвинени отсъствия. За 9 месеца бил и в казармата.

Пак според материалите по делото, мъжът имал първата си интимна връзка на 18 години, след това 8 години нямал жена до себе си. Там не казват дали това е причината толкова да държи на Станка, която искала да скъса с него.

Преди да получи двете си условни присъди, Стоян се води неосъждан, неженен и безработен. Убитият дърводелец Койчо Колев, на 56 години, е на другия полюс в живота. За него всички твърдят, че бил кротък, с благ характер и много трудолюбив човек. В Спортното училище бил на работа от 1991 година и за 22 години стаж там сменил 4-ма директори. Преди това за малко работел като надзирател в Старозагорския затвор, но преценил, че не е за тази работа и напуснал. В квартала споделят, че радвал местните деца, като им изработвал корабчета от дърво.

Колев е женен, има син на 23 години. Роден е в близкото до Стара Загора село Маджерито, където в четвъртък беше и погребението му. Негови съселяни разказват, че доскоро тук гледал болните си родители, вече покойници. Сега подредил в бащиния си двор китна овощна градина, дори продавал ябълки от нея на познати.

"Койчо почти всеки след обяд идваше след работа, за да работи в градината си. Купи си кола едва преди 2 години, преди това пътуваше по 5 километра в едната посока зиме и лете всеки ден с велосипед. Не влизаше в кръчмата", казва за него кметицата на Маджерито Грозданка Димова. Преди това си купили апартамент в Стара Загора, който дърводелецът благоустроил сам.

В деня на погребението никой от почерненото семейство не пожела да говори с журналисти. Здрави момчета с анцузи, които се представиха като братовчеди, бяха категорични, че сега това е неудачно. Под сурдинка в селото подсказаха, че това са приятели на сина Кристиян, който се увличал по свободните боеве и бил ММ-боец.

А пред официалния вход на Спортното училище в Стара Загора, на няколко метра пред работилницата, където бе разстрелян дърводелецът, дълго време остана полицейски пост, не бяха вдигнати и жълтите ленти около мястото на произшествието. Вътре учебните занятия бяха подновени. Както бе обявено по-рано, с учениците започнаха работа психолози от мобилната група на образователното министерство за помощ при кризисни ситуации.

Директорът на училището Димо Неделчев съобщи, че при тях има охранителни камери, но те били насочени към класните стаи и не записали убийството. Според очевидци, Койчо Колев бил в сградата на училището, когато мобилният му телефон звъннал и мъжът тръгнал към работилницата, където го причакал килърът му. Децата не видяли разстрела, тъй като класните им стаи са с прозорци към противоположната посока, а и по това време вървял вторият учебен час за деня. Към мястото на стрелбата гледат прозорците на коридора.

Нито Неделчев, нито пък в село Маджерито са виждали и познават Стоян Стоянов. Директорът не допуска и възможността той да е предлагал наркотици в района на тяхното училище, тъй като техните възпитаници са спортисти, свикнали са на режим и това би им попречило на тренировките. Не е споменавал и да знае нещо за блудство с негова ученичка, но това може да е заради следствената тайна.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter