Събота
2 Март 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Най-бързият печели при записване за детска градина в Стара Загора

10 Май 2013 - 15:39

- Автор:

Сподели във Facebook

Компютърно грамотни родители и сръчно боравещи с клавиатурата ще получат неочаквано предимство при тазгодишния прием на деца в детските градини. Причината е въвеждането на електронен регистър за прием в детски заведения в общината. Той ще заработи от 22 май и точно в 10 часа всички родители ще могат да попълнят онлайн заявления и да ги подадат със съответните желани детски градини. В документите имат право да посочат шест желани забавачници, а безпристрастната електронна система ще ги класира. На електронната страница на общината ще бъде активиран линк към специализирания сайт за подаване на заявленията. Родителите ще имат възможност и на ръка да подават заявления, като в този случай директорите ще трябва да попълват онлайн регистрацията им.
По традиция предимство в записването ползват децата сираци, полусираци, с увреждания, близнаците, с братчета или сестричета в градината. Бонус имат и децата с родителите, които са си платили данъците. В електронното заявление ще има изрична графа, където това трябва да бъде декларирано от подаващите документи. Ако родителите излъжат детето им ще загуби мястото си в градината и предимството в следващите класирания.
Останалите родители, чиито деца кандидатстват ще бъдат класиране според входящия номер на заявлението. Георги Георгиев, началник отдел информационни технологии в община Стара Загора увери, че няма опасност системата да блокира, дори ако на 22 май всички родители започнат да кликат едновременно в системата с цел да бъдат по-предно класирани.
Няма да има предимство в класирането за живеещите в района на желаните детски градини, което може да създаде проблеми в приема на деца в най-желаните забавачници, които по традиция са в центъра на града. През 2012 г. в шест заведения, разположени в центъра на града, бяха подадени 920 заявления от родители на деца на 3-годишна възраст. В тези забавачници бяха приети едва 307 деца на 3 години.
Иначе места има за всички 3-годишни деца, уверяват от общината. Капацитетът на 22-те градини в града и на трите в селата са за общо 1148 деца. Тригодишните деца т.г. са около 1300.
В момента в забавачниците в Стара Загора има 4440 деца, разпределени в 146 групи. 41 ще бъдат новоформираните групи за тригодишните, информира Пенка Чавдарова от отдел "Образование" в общината. Иначе новата система ще позволява класирания по всяко време щом има свободни места. Първото класиране се очаква да бъде готово до 15 дни след старта на записването. Самото подаване на документи ще бъде преустановено три дни преди класирането.  

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter