Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Моделът на селското ни стопанство е сбъркан, трябват много промени

15 Март 2013 - 14:59

- Автор: ВАНЬО СТОИЛОВ

Сподели във Facebook

 Интервю с проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните в служебното правителство

Служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков успя в четвъртък, 14 март, да дойде от София само за час и половина до Тракийския университет в Стара Загора, където е ректор за втори пореден мандат. Нямаше време да стигне до вкъщи, а съпругата му Румяна донесе намясто куфари с багаж. Той вече предаде академичната власт на своя заместник по учебната дейност проф. Иван Въшин за времето, в което ще съществува служебният кабинет. Но докато се уредят всички формалности, в качеството си на ректор професорът в четвъртък трябваше в движение да прегледа голяма кореспонденция и да подпише важни документи. Намери време и за този разговор.

 

- Проф. Станков, оказва се, че Вие сте първият министър от слубежбия кабинет, който лети за Брюксел за среща с колегите си от Европейския съюз...

- Да, по програма в понеделник, 18 март, всички министри на селското стопанство в страните от ЕС ще договаряме новата обща селскостопанска политика на съюза за периода 2014-2020 година. Там смятаме да предложим някои нови приоритети за България, като поискаме да бъдат стимулирани слабите ни производства: животновъдството, планинското земеделие и животновъдство, биоземеделието, овощарството, зеленчукопроизводството. Тютюнът също трябва да ни е приоритет, защото неговото отглеждане дава хляб на много хора. Като допълнително направелние бих добавил и производството на рози и на розово масло, а също и билкопроизводството, което някога е било много важно за страната ни.

Не мога отсега да кажа какво би струвало всичко това като пари, все пак срещата в понеделник е нещо като първо четене. Предлолагам, че второ четене ще бъде другия месец. Утре, петък, в 10 часа имам среща с премиера, за да уточним подробностите по българската позиция. Но отсега мога да кажа, че макар да не познавам никого от колегите министри, нямам притеснения от предстоящия дебат. Имам смелостта да кажа, че България не е доведеното дете на Европейския съюз, тя е една млада негова рожба, която, като всеки младенец, се нуждае от повече грижи. А българските фермери трябва да получават същите субсидии, каквито получават и колегите им в Европа.

- При всъпването си в длъжност заявихте, че България сега внася 50 процента от месото, млякото и зеленчуците, които потребява, и че това трябва да се промени. Как ще стане тази промяна?

- О, много неща трябва да се променят. Най-напред - трябва да имаме достатъчно производство. За целта следва да се увеличат площите с овошки, зеленчуци и лозя, и още по-важното - да увеличим средните добиви от културите и продуктивността на селскостопанските животни. За да стане това, следва да се стимулира племенното животновъдство, да се подобри националния генофонд, който в последно време е направо изпуснат. Имаме малко племенни животни, загубихме някои породи.

Вижте статистиката. Тя сочи, че от 1989 г. насам броят на свинете у нас е намалял 7 пъти, на овцете - около 5 пъти, 3 пъти на говедата, а птиците са два пъти по-малко. За да се изхранва българското население, по норматив са необходими 650 хиляди тона различно месо годишно. Но ние произвеждаме едва 220-230 хиляди тона, внасяме още толкова или малко повече. Така че в момента България дори не може да осигури достатъчно месо за населението си.

Разбира се, производството на растителни и животински продукти не може да се увеличи отведнъж, затова и програмният период на Европа е до 2020 година.

- Много често фермери настояват да се вдигат и изкупните цени на продукцията им?

- Не, изкупните ни цени на месото и млякото са почти европейски, може би малко по-ниски. Ако се вдигнат, неизбежно ще се вдигне и цената на крайните продукти. По-добре е да ги запазим, но трябва да увеличим субсидиите за производителите.

В близките няколко дни предстои да изясня как стои въпросът с доплащанията от ЕС и с националните доплащания. Но нека производителите и най-напред тези, на които предстои пролетна сеитба, не се притесняват - ще се направи максималното, за да бъдат осигурени всички субсидии за 2013 година.

- А има ли опасност България да загуби от европейските пари, предвидени за развитието на селските райони? Говори се за едни 81 милиона лева...

- Знаете, че тези пари идват в два "стълба" - за развитието на общините и за стимулиране на аграрното производство. По втория парите не стигат, а по първия обикновено остават, не могат да бъдат усвоени. Затова искаме да договорим с Брюксел да става преливане на 20 процента от отпуснатите средства от единия в другия стълб и това вече сме го написави като предложение към ЕС.

-Пак при встъпването си в длъжност казахте, а и като университетски преподавател учите студентите си, че теорията и практиката трябва да вървят заедно, ръка за ръка...

- Те са тясно свързани, макар че понякога едното изпреварва другото. За да се координираме, ние ще изградим към министерството един бизнес научен съвет, където ще решим какви стратегии за кои направления в развитието на селското стопанство да изработим, за да могат тези, които дойдат да управляват след нас, да има на какво да стъпят. Ще държим много и на обучението на фермерите, на опреснителните курсове за тях. Казвам това, защото практиката в Европа е фермерите там непрекъснато да получанат научна информация за най-новите постижения в тяхната област и как те могат да се приложат в практиката, докато у нас тази информация не достига до хората от полето и фермата.

Подобен научен съвет имаше при министър Валери Цветков, на който и аз самият бях член, след това такива съвети не е имало. Мисля, че ще бъде полезно той да бъде възстановен.

- И ще поканите ли в него и представители на протестиращите, експерти на хората от улицата?

- Вижте, хората от улицата са прави за много неща. Аз подкрепям в голяма степен протестиращите и това го заявявам твърдо. Проблемите обаче не са на правителството на Бойко Борисов, нито на правителствата на Сергей Станешев, Симеон Сакскобургготски или на Иван Костов, това са проблеми на прехода в България. Защото имаме сбъркан модел и неслучайно хората искат промяна на модела. И аз искам същото. Ето, в областта на селското стопанство наложиха следния модел: ликвидация на кооперативните стопанства и на държавната собственост, приватизация и свободен пазар. Но свободният пазар уби нашето производство, защото производственият ни комплекс не беше подготвен за един такъв преход. Трябваше да има и държавно регулиране, но този етап беше прескочен.

Според мен, сега държавата трябва да определи, че селското стопанство е нейн приоритет, защото то носи пари. От там нататък са вътрешните приоритети - зърнопроизводството ще се стимулира, както досега, но защо производителите на зърно да не помагат повече на животновъдството, на хранителната промишленост? Защо да не развиваме тези отрасли, които носят добавена стойност? Защото едно произведено и изнесено в чужбина зърно не носи нищо на държавата, но ако развиваме лозята и производството на напитки от тяхното грозде, ако развиваме производството на зеленчуци и месо и ги преработваме у нас, това означава работни места, означава свежи пари, това оправя икономиката. В крайна сметка заради това излизат протестиращите на улицата.

- Но 2 месеца живот на служебното правителство са твърде кратък срок за подобни промени?

- Да, те са абсолютно недостатъчни като време. Но ние ще заложим постановките, ще определим практиките, ще договорим някои неща с Брюксел и по-нататък, ако, дай Боже, следващото правителство ги изпълнява, ще има и резултати.

- Накрая не мога да не Ви попитам - какво е усещането след 1 ден като министър, твърд ли е бръснарският стол, както определи министерското кресло в земеделието Вашия предшественик Мирослав Найденов? Между другото, той е завършил Тракийския университет в Стара Загора, на който сте ректор. Какво оценка има при Вас като преподавател?

- Не, на Мирослав Найденов не съм преподавал, тъй като аз преподавам в Аграрния факултет, а той е завършил ветеринарна медицина. Виж, преподавал съм на друг бивш земеделски министър - на Венцислав Върбанов, и той при мен на изпита има отлична оценка.

Колкото до стола - не се плашя, не губя самообладание, но и не се възторгвам, защото проблемите са много. Важното е, че имаме виждания, имаме желание и амбицията да променим нещата. И ако държавата ни помага и подкрепя, ние ще реализираме идеите си. Но без подкрепата на държавата, ако тя остави един министър сам да се спасява, това е невъзможно. 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter