Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Меркел тихомълком стана най-влиятелната жена в света

28 Март 2013 - 16:20

- Източник:БГНЕС

Сподели във Facebook

Меркел тихомълком стана най-влиятелната жена в света

Снимка: ЕРА-БГНЕС

Тя не е милиардерка, нито звезда в социалните медии, нито автор на бестселъри. В епохата на юбер-блясъка тя изпъква като унтер-лъскава. По собствените й думи, като малка била с две леви ръце. Въпреки това Ангела Меркел – канцлерът на Германия през последните 8 години, тихомълком стана най-влиятелната жена в света.

Прекарах ден с фрау Меркел през пролетта на 2005, когато седяхме на маса за пикник под дърво в тихо селце на час и половина от Берлин. По това време тя бе председател на Християндемократическия съюз (ХДС) и водеше кампания срещу лидера на социалдемократите Герхард Шрьодер. Обади ми се няколко седмици по-рано. Тогава бях директор на института Аспен в Берлин. Покани ме да се присъединя към няколко други експерти по външна политика, за да обсъдим Германия, Европа и света.

Наблюдавах от първия ред не само политика Меркел, но и Меркел учения. Получих редкия шанс да разбера как работи умът й. Мисля, че миналото й казва много за подходите, с които разрешава проблемите. И може би за това как в крайна сметка ще се справи с еврокризата.

Меркел е физик. Първото нещо, което човек забелязва в нея, е фактът, че не е догматик. Тя е внимателен и търпелив колекционер на данни. Обича да изпипва нещата и иска пълната картинка, преди да си прави изводи. Това е рядкост в политиката, където повечето от нас имат пристрастия и вече изградени представи. Но едно нещо е сигурно – не са много политиците, които са автори на докторски дисертации с впечатляващи заглавия като нейното. Съпругът на Меркел впрочем е квантов химик и професор, който подобно на канцлера, е израснал в Източна Германия.

Още на същия ден стана ясно, че с нашия дребен семинар край езерото Меркел има за цел да събере достатъчно информация. Тя е емпирична и предпазлива. Изглеждаше сякаш искаше да постави всяко парченце анализ и всяка малка политическа препоръка под микроскоп.

Ставал съм свидетел на подобна методология и в други случаи. Веднъж бях посредник на разговор между Меркел и Бенямин Нетаняху в Берлин. Какво мислеше тя за израелско-палестинския мирен процес, за стената, за Газа, Египет, Иран? Човек едва ли би могъл да разбере през 90-минутния им разговор. Тя просто засипваше госта си с въпроси.

Мисля, че научният подход на Меркел е колосално предимство. Но сега идва лошото. Еврозоната се разпада. Икономиката най-после застига политиката. Тя бързо се превръща във въпрос на проста аритметика. Погледнете CEP Default Index – интересен инструмент за справяне с кредитоспособността, изготвян от Центъра за европейска политика във Фрайбург. Дупката между от една страна фискално дисциплинираните и добри държави и от друга тези, затънали в дългове, е по-голяма от всякога. Ако нещата не се променят драстично, би било невъзможно Европа да остане обединена от обща валута.

Директорът на ЦЕП Людер Геркен сумира проблема по следния начин: "Даваме на гърците парите, от които се нуждаят и им казваме да се реформират. Когато не го направят, им даваме още пари". Междувременно гърците не се уморяват от германските спасителни планове. Но стават все по-възмутени от това, че германците им казват какво да правят. По време на последната визита на Меркел в Атина стотици хиляди протестиращи, носещи транспаранти, сравниха канцлера с Хитлер и осъдиха "новия, Четвърти райх".

По ред други причини французите също стават сприхави.

Докато поддържа икономика в състояние на свободно падане, Франция се чувства изморена от президента си Франсоа Оланд, чийто рейтинг продължава да се срива – само 30% популярност след по-малко от година на власт. На французите също им писна от германските лекции за добродетелите на икономиите.

Неизбежните факти са тези. Първо, няма никакъв шанс за еврозоната да остане единна, ако ще разчита на безброй германски спасителни планове за страните, които не желаят или не са способни да въвеждат публичните си финанси в ред. Второ, няма никакъв шанс Европа да се радва на стабилно и проспериращо бъдеще, ако френската икономика остане хронично болна, а доверието в Париж и Берлин продължи да спада.

Поредната лоша новина от евроленд е банковото препятствие в Кипър - още една криза, още един "уникален" случай, още един прецедент. Времето на Испания ще дойде, но това пак ще бъде поредният уникален случай.

Какво е необходимо? При всички положения не са нужни претенциозните мечти на депутатите от задните пейки на торите. Европейската интеграция съществува, за да я има, защото повечето европейци я искат. Нужна е гъвкавост, прагматизъм, широко отворени очи, порядъчен план за Европа на много скорости. Това изисква нова визия за Стария континент, която включва да се позволи на Гърция и вероятно други държави да излязат от еврозоната – процес, който неизбежно води до сериозни финансови и политически последици. Но избягването на краткосрочната болка означава флиртуване с дългосрочни сривове и катастрофи.

Това, от което Европа се нуждае, е въображение. И лидерството на Германия – държавата с най-голяма и най-здрава икономика.

Но пред човека Ангела Меркел, който почти сигурно ще бъде канцлер и след изборите през септември, има още едно препятствие, превръщащо спасението на Европа в трудно начинание.

Подобно на своя ментор Хелмут Кол, Меркел е обвързана с позицията, че единна валута, водеща до Съединени европейски щати, е единствената реална гаранция за мир и просперитет на Германия и нейните съседи. Всичко останало, повечето ръководители в Берлин твърдят, ще приключи със завръщане към национализма, деструктивните съперничества и войната. Това е упорита догма. В интерес на истината сегашната стратегия на ЕС да сближава европейците има точно обратният ефект. В Гърция, Кипър, Италия и Испания на Германия се гледа като на злодей. Меркел там е демонизирана като "финансов фашист".

Обратно към пикника с Меркел. Възхищавам се на научния й подход към проблемите. Но тя също е политическо животно. Разбира се, че е. Въпреки това тя "схваща" властта. Предстои й да се захване с обезсърчителна задача и деликатен балансиращ акт. Ако се провали, разделенията в Европа ще станат още по-големи, а германските граждани ще излязат по улиците. Но не мисля, че това въобще ще се случи. Меркел "схваща" и уроците от историята. /Форин полиси-БГНЕС

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter