Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Маргарет Тачър впечатлена от училище в Стара Загора преди 42 години

20 Април 2013 - 18:38

- Автор: ВАНЬО СТОИЛОВ

Сподели във Facebook

Като министър на образованието тя гостувала в България през 1971 година

 

Този текст бе публикуван на 20 април 2013 г. във вестник "24 часа" - точно 3 дни след погребението на Маргарет Тачър. Изумителното е, че малцина в Стара Загора изобщо знаеха за нейното посещение в града на 30 септември 1971 година, което продължило около 4 часа. Да не говорим, че нито в Историческия музей, нито в Държавния архив имат запазени следи от него - снимки, спомени или каквото и да е било там. В училището, за което се говори в текста, намериха 2 останали като по чудо снимки, макар на раздяла тогавашната директорка Мария Димова да им оставила, по думите й, цял албум. Вярно, тази раздяла била през 1977 година, но все пак...

Тази история бе сглобявана късче по късче благодарение на отзивчивостта на някогашната директорка Димова, която днес е на 80 години, живее в град Дупница и пази ревниво и спомена, и снимките за визитата на "Желязната лейди" в Стара Загора. Успях да получа преснетите архивни снимки от нейния албум благодарение пък на отзивчивостта на председателя на ПП "ЛИДЕР" Кънчо Филипов, на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" Владимир Владимиров, които създадоха организацията, и на технолога в централата инж. Ивайло Анастасов, който извърши техническата работа.

Още в деня на излизането на броя на вестник "24 часа" публикацията получи интересен и неочакван отзив. На автора се обади доц. Луливера Кръстева от Факултета по журналистика, която съобщи, че нейната леля Бистра Алексиева била преводачката на Тачър при посещението й в Стара Загора. Жената и до днес е жива и здрава и продължава да работи като преводач в София. На Алексиева пък звъннала приятелка от Варна, която я разпознала на снимката. "На нея съм неприлично млада", бил коментарът на Бистра Алексиева.

И накрая - за да се запълни една празнота в историческата памет на Стара Загора, електронни копия на снимките от посещението на Маргарет Тачър под липите вече са предоставени на Регионалния исторически музей.


 

"Трябва да призная, че ми направи просто удивително впечатление посещението ми в едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Работниците от заводите оставаха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализация". Така отговаря Маргарет Тачър на въпрос на Би Би Си - радио Лондон, на 2 октомври 1971 г. какво я впечатлило най-много в България. Тя току що е кацнала след посещение в страната от източния блок, интервюто се води на летището в Лондон. По това време 45-годишната Тачър е министър на образованието и науката на Великобритания в кабинета на министър-председателя Едуард Хийт.

В България Маргарет Тачър посещава английските гимназии в София и във Варна, както и машиностроителен техникум в морската столица, но най-силно е впечатлена от видяното в тогавашното Професионално химическо училище "Дмитрий Менделеев" в града на липите. Може би и защото нейното първо висше образование е тъкмо по химия.

В Стара Загора Маргарет Тачър е за няколко часа на 30 септември 1971 година. Тогавашният окръжен вестник "Септември" съобщава за визитата чак 5 дни по-късно в много кратка дописка без снимки на втора страница със заглавие "Английският министър на образованието и науката ни гостува". В нея гостенката е наречена Маргарет Тетчър, както явно е било според тогавашния държавен протокол.

Първата страница на изданието е посветена почти изцяло на 1 октомври - Световен ден на поезията, националното честване на който се случило на връх Бузлуджа.

"Посрещнати от председателя на ИК на ОНС Христо Келчев и представители на отдел "Народна просвета", гостите посетиха професионалното химическо училище в града "Дмитрий Менделеев". Тук в беседа с директорката на училището Мария Димова госпожа Маргарет Тетчър беше запозната с характера на училището, в което се подготвят кадри за химическата ни промишленост, с методите на обучение, с якои изисквания на учебния процес, материалната база и връзките с базовото предприятие.

Гостите разгледаха лабораториите, кабинетите и общежитието но училището, посетиха Химкомбината, където в кислородния цех наблюдаваха учебната практика на учениците. Те отнесоха отлични впечатления от организацията на учебния процес и битовите условия за учениците", информира дописката.

Тогавашната директорка на училището доц. Мария Димова помни до най-малката подробност това, по думите й, паметно посещение. Пази и ревниво снимките от тогава. "По-късно я нарекоха "Желязната лейди", но през оня ден Маргарет Тачър се държа много мило, беше непосредствена с нас", спомня си доц. Димова. Гостенката била придружавана от българския образователен министър по това време проф. Стефан Василев. Тя проследила с голям интерес лабораторно упражнение по аналитична химия при учителката Добринка Калпакчиева и дори пожелала да разгледа тетрадките с протоколите от упражненията на учениците. "Езикът на химията е един и същ по цял свят, а тя го разбираше. Искаше да се увери дали всичко, което й показваме, е нагласено заради нея или обучението при нас наистина се води сериозно", смята и до днес Мария Димова. А темата се случила трудна - перманганометрия, което е метод за обемен анализ в химията.

Впечатлили я и тренажорите, на които българските деца се обучавали по специалността "Контролно-измервателни прибори и автоматика".

Маргарет Тачер питала за всичко в училището. След обяд същия ден имала насрочена среща в БАН в София и като разбрала, че домакините - хората от протокола на българското образователно министерство, се притесняват да не нарушат програмата, помолила да съкратят обяда, насрочен в тогавашния най-представителен ресторант на Стара Загора "Верея", само и само още малко да останат в школото. Там делегацията, в която бил и английският посланик в София Доналд Логън, прекарала 2 часа.

По това време днешната Професионална гимназия по биотехнологии и химични технологии "Дмитрий Менделеев", която тези дни навършва 50 години, имала между 700 и 800 ученици и подготвяла кадри за химическите производства в Стара Загора, Ямбол, дори и във Враца.

"Тачър се впечатли, защото тогава наистина бяхме с учениците си влезли в комунизма", разказва Мария Димова, която е първият директор на училището - от 1963 до 1977 година. Благодарение на спонсорството на Химическия комбинат в Стара Загора, неговите възпитаници ползвали безплатни учебници и тетрадки, получавали безплатно работно и официално облекло, имали общежитие без пари. Всеки ученик разполагал със самостоятелно работно място в лабораториите.

Когато се върнала в Лондон, Маргарет Тачър веднага изпратила благодарствено писмо на Мария Димова заради радушния прием на старозагорска земя. Тя написала:

"Уважаема госпожо Димова,

Благодаря ви много за интересното и приятно посещение във Вашето училище. Както вероятно разбрахте, на мен ми направи силно впечатление отличното обзавеждане и близкото сътрудничество със завода на Вашия съпруг.

С най-добри пожелания за бъдещи успехи в новата сграда и дори в по-хубава сграда

Ваша Маргарет Тачър"

Тачър пише така, защото по това време съпругът на Мария Димова Георги Димов е директор на Химкомбината в Стара Загора, за който нейното училище подготвя средни кадри. А в намека за сградата има приятелска закачка, тъй като директорката дори и пред гостенката от Англия не скрила, че са притеснени със сградата на училището, която трябвало да делят с Електротехникума. 42 години по-късно в това отношение нищо не се е променила - "химията" продължава да бъде квартирант на Електротехникума. Мария Димова обаче напуска Стара Загора през 1977 година, когато съпругът й става министър на химическата промишленост на България, а тя отива на работа в образователното министерство в София.

Повече съдбата никога не я срещнала с Тачър. "Мисля, че си станахме взаимно симпатични с нея тогава, но аз, както и цялото мое поколение, не говорехме английски език и това попречи да осъществим контакт след това", смята Димова.

Днес перспективите пред някогашното химическо училище във възход преди 42 години не са толкова блестящи. Гимназията може да бъде закрита, тъй като заради кризата в последните 3 години не е приемала нови ученици. В момента възпитаниците й са едва 33, след като завърши поредният випуск ще останат 19. За новата учебна година тя е заложила прием на ученици след 8 клас по специалността химик-оператор, каквито са заявките на бизнеса. Днешният учителски колектив начело с директорката Мариана Стоянова правят всичко възможно 50-годишното училище да не бъде закрито. Още повече, че в района има сериозни фирми в областта на химията, които скоро може да потърсят повече добре подготвени изпълнителски кадри.

Реална е и перспективата гимназиите по химически технологии и по електротехника, които от години обитават една и съща сграда, да се слеят, като се запази химическото направление в обучението на учениците.

А бившата директорка на "химията" Мария Димова се надява, че спомена за визитата на Маргарет Тачър в това училище и високата оценка, която тя дала за него и за българското образование като цяло, може да му помогне в днешната му битка за оцеляване. Тя дори размножила на ксерокс интервюто на Тачър пред Би Би Си на летището в Лондон и го депозирала в президенството и в образователното министерство с надеждата държавният глава Росен Плевнелиев да научи за този случай и да намери начин да се намеси в защита на училище "Дмитрий Менделеев" в Стара Загора.

 

Интервюто

Има много сходни точки между нас в областта на образованието

Мария Димова пази ревниво и текста на интервюто, което Маргарет Тачър дава пред радио Лондон на 2 октомври 1971 г. на летището в английската столица след завръщането й от едноседмичното си посещение в България. То й било предадено от Външно министерство и най-вероятно също е било преведено от Бистра Алексиева. Заглавието е на автора на тези редове.

 

 

РАДИО ЛОНДОН - 2 октомври. На нашия пръв въпрос, че мнозина във Великобритания считат, че образователната система в България е на високо ниво, дали тя споделя това гледище, г-жа Тетчър отговори:

"Това е вярно и положително, образователната система все повече се подобрява. Разбира се, съществуват известни различия с нашата образователна система. Така например възрастта за започване на училище в България е по-голяма от нашата. Във Великобритания децата започват училище по-рано. От друга страна в България има повече забавачници, отколкото у нас. Една от интересните разлики е, че в България има по-голям избор при образованието, отколкото очаквах. Те имат великолепни технически училища, в които учениците започват да учат на 14-годишна, а понякога и на 15-годишна възраст. Те прилагат система, която почива на стопанските нужди на страната, за обучаване на великолепни техници. Може да се каже, че образованието в България е много добро и се подобрява прогресивно".

Следващият наш въпрос бе: Г-жа Тетчър, от това, което видяхте в България, смятате ли, че има нещо, което ние можем да приложим?

"Разбира се. И в двете наши страни все повече и повече младежи и девойки завършват училище, а в същото време се явяват все повече кандидати за сравнително по-малко места за вишисти. При нас процентът за висше образование е по-висок, докато при тях не е така. Университетите, знаете, са древни институции. В момента българите съсредоточават своето внимание на висшето образование за стопански нужди. В същото време, чрез системата за висше образование в Българиясе обучават все повече и повече учители с цел да се повдигне общото ниво на образованието.

Има и някои различия, като например учебната програма, която в България се определя изцяло от правителството. А както знаете, тук, във Великобритания, държавата няма никакво участие. Те също като нас са загрижени за намиране на най-добрите начини за обучаване на учителите. Така че има много сходни точки между нас.

Нашият следващ въпрос бе: Смятате ли, че органите, които се занимават с образование в България, могат да научат нещо от нас?

"По мое мнение, възрастта за започване на училище у нас може да се приложи в България. Аз смятам също, че те могат да научат твърде много от нашите методи на преподаване относно напредването на отделните ученици. За нашия начин на мислене, учението в България е твърде общо, може би прекомерно общо и следователно човек се запитва дали учениците се възпитават достатъчно, за да могат да предприемат лична инициатива. В това направление те могат да се поучат доста много от нас. У нас има по-голямо разнообразие в образованието на властите между централното управление и местните общини. Освен това ние правим повече експерименти. Ние се мъчим всякога да внесем нещо ново. И аз мисля, че българските просветни власти ще могат да се възползват от някои наши добри резултати.

По-нататък запитахме г-жа Тетчър дали в резултат от нейното посещение в България тя очаква създаване на по-тясно сътрудничество в областта на образованието.

"Аз ще следя най-живо развоя на образованието в България и се надявам, че те ще правят същото. Надявам се също в близко бъдеще да увеличим улесненията на учителите по английски език в България, както и улесненията за опреснителните курсове. Тук мога да кажа, че в България има много добри училища за изучаване на английски език. Те са великолепни.

Накрая можете ли да ни кажете какво Ви направи най-силно впечатление при посещението Ви в България?

"Трябва да призная, че ми направи просто удивително впечатление посещението на едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Работниците от заводите отиваха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализиране".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter