Сряда
28 Фев 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в Стара Загора

07 Юни 2013 - 15:43

- Автор:

Сподели във Facebook

Благотворителна ортопедична работилница в Стара Загора заработи днес в квартал "Железник". Лентата на новата сграда прерязоха Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер. Двамата от 2007 г. чрез фондация "Суисклиникал" досега са помогнали на близо 400 деца от страната с изработване на протези и други ортопедични средства.
Работилницата е построена с близо 500 хил. лв. събрани от дарения от различи швейцарски фирми и с помощта на банката на кантон Во. Днес представител на банката обяви, че за да помогнат всички близо 2 хил. служители на финансовото учреждение са се отказали от коледните си премии. 
От години д-р Бруно Франиер, подпомаган от трима ортопедични техници от Швейцария изработват безвъзмездно шини, лонгети, ортези и протези в помощ на деца в неравностойно положение. Благотворителното начинание се осъществява от фондация Суисклиникал, на най-голямата от сестри Малееви и Обществения дарителски фонд в Стара Загора. Самият д-р Франиер е брат на бившия съпруг на Мануела. С построената работилница те се надяват да бъдат обучени български специалисти, които да изработват въпросните ортопедични материали, защото в момента у нас липсват такива кадри. Досега от швейцарската фондация са дарили между 750 хил. и 1 млн. лв., за да помогнат на десетки малчугани да проходят, разказа Мануела Малеева. На всеки два месеца д-р Франиер пристига в Стара Загора и извършва прегледи на деца, назначава лечение, а ортопедичните техници изработват коригиращи ортопедични средства. Понякога случаят е сложен и е необходима хирургична намеса с последващо поддържащо лечение. Тогава д-р Фаниер, в партньорство с български екип под ръководството на д-р Петьо Братоев, извършват операция във високотехнологичната старозагорска МБАЛ Иван Рилски.
Новата работилница ще работи благотворително с деца с проблеми с двигателния апарат, а в бъдеще се надяват да започнат да се издържат с изработването на ортопедични материали. 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Грузински филм взе "Златната липа"
Грузинската лента "Запази си...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter