Вторник
2 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Майки: Увеличението на таксите в УНСС е гавра със студентите

02 Март 2013 - 11:56

Сподели във Facebook

Гавра със студентите е абсурдното решение на ректорското ръководство на УНСС да повиши таксите за обучение с над 33% при положение, че годишната инфлация за 2012 г., според НСИ, е едва 4,2 на сто.

Това се казва в позиция на Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“. Отбелязва се още, че успоредно с рязкото вдигане на семестриалните такси, ректорското ръководство на УНСС не мисли да се отказва и от приходите от наемите, които взима от многобройните нощни клубове и заведения в Студентския град. Изразяват се и предположения, че част от тези наеми, вероятно, се пренасочват и трансформират под формата на сериозни бонуси за ръководството на университета, което е недопустимо. По тази причина майките настояват да бъде публично оповестена и качена на официалния сайт на УНСС пълната информация за възнагражденията на ректорското ръководство, в това число и за всички бонуси, премии, награди, допълнително материално стимулиране, както и хонорари от участия в бордове на фирми, които са раздавани през последните 2 - 3 години в този престижен наш университет, наричан често и „Българския Харвард“.

„Студентите в УНСС са в правото си да знаят и какви пари са си раздали в академичното ръководство на университета под формата на хонорари и възнаграждения по проекти, финансирани от фонд „Научни изследвания“, както и какви средства за командировки по екзотични дестинации в чужбина са усвоени от ректорското ръководство през последните няколко години“, посочват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

В становището се припомня, че още през 1986 г. Европейският съд за правата на човека прие, че за разлика от частното лице, публичната фигура „неизбежно и съзнателно се излага на близко наблюдение на всяка нейна дума и действие както от журналистите, така и от цялото общество“.

„Това означава, че доходите на ректорското ръководство на УНСС трябва да се извадят на светло, те не бива повече да бъдат укривани и засекретявани“, аргументират се майките.

„Щом като всеки българин знае каква е заплатата на българския премиер, българския президент и на председателя на Народното събрание, редно е да бъдат публично обявени и да се знаят и възнагражденията на ректорите на държавните висши училища, в това число и на УНСС“, заявяват в заключение от родителската организация.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter