Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Майка на болна ученичка пребори две министерства

08 Март 2013 - 17:40

- Автор: ВАНЬО СТОИЛОВ

Сподели във Facebook

Заради Галя от Стара Загора променят Наредбата за закрила на деца с изявени дарби

 

Днес е 8 март 2013 година. Имаше времена след промените, когато някои се опитаха да изхвърлят от календара на българите този Международен ден на жената, като го определяха като комунистически, тоталитарен и не знам още какво. Както се видя, времето отся ненужното, но празникът си остана. Колкото и мнозина да го иронизират като Празник на колежката.

Но сега думата е за друго. На днешния празник на жената наистина си струва да ви разкажа не просто историята на една жена, а за битката на една жена. Не се случва всеки ден някой да излезе срещу цели две министерства едновременно и да ги победи.

Е, на Пепа Костова от Стара Загора й се случи.

Тук съм длъжен да добавя, че вероятно оставката на правителството ще удължи окончателното разрешение на казуса, за който разказвам по-надолу, но искрено се надявам това решение да се случи. Когато в края на януари разговаряхме с Пепа, на хоризонта имаше оптимизъм.

 

 

"За парите от стипендиите ще продължим да воюваме по съдебен път, но съм доволна, че поне проправихме пътя занапред на други талантливи деца и те няма да търпят нашето унижение". Това каза в края на януари Пепа Костова от Стара Загора - жената, която с помощта на Комисията за защита от дискриминация принуди две министерства - образователното и културното, да променят Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Проектът за министерско постановление, с което това ще стане, е готов и предстои да бъде внесен в правителството. Това съобщил в писмо до председателката на комисията Ана Страшимирова в средата на януари лично министърът на културата Вежди Рашидов.

В името на справедливостта Пепа Костова води своята битка с институциите от година и един месец. Тя е майка на дванайстокласничката от старозагорското СОУ "Иван Вазов" Галина Костова - момиче с разнородни таланти, но болно от астма, което заради болестта си от пети клас насам се обучава индивидуално, като учителите го посещават и провеждат учебните занятия с него вкъщи. Тазгодишната абитуриентка учи уроците наравно с връстниците си, прави тестове и класни работи, изпитват я и дори е пълен отличник. Учи едновременно английски и руски език. Освен това Галя рисува, пише стихове, разкази и есета, занимава се с компютърна анимация, непрекъснато печели конкурси сред връстниците си, но няма право на стипендията, която държавата отпуска на даровити деца като нея.

Няма право, защото не се обучава "в дневна форма на обучение", каквото е изричното изискване и ограничение на наредбата за даровитите деца в областта на изкуството и науката, въведено през 2006 г. с допълнителен член в нея. "За талантите в областта на спорта от държавните спортни училища, които масово са на индивидуално обучение заради двуразовите си тренировки, това ограничение не важи", допълва възмущението си Пепа Костова. Сега то най-после ще отпадне и за талантите от областта на изкуството и науката, след като по сигнал на старозагорката петчленен състав на Комисията за защита от дискриминацията установи, че ограничението дискриминира децата пряко по признака "образование" и непряко - по признака "увреждане". Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета позволява към индивидуална форма на обучение да преминат и даровити деца, но най-често това са болни ученици, които не могат да бъдат постоянно в клас. Случаят с Галя е точно такъв, тъй като заради астмата тя често получавала пристъпи и отсъствала от училище.

Ученичката и майка й се сблъскали с крещящата несправедливост най-напред през 2011 година, когато Галя печели първото място в деветнайстия национален ученически конкурс "Родолюбие" в раздела "Презентация" във възрастовата група девети-дванайсти клас. С компютърната си презентация "България - страна на талантите" тя получила правото да кандидатства за едногодишна стипендия по Програмата на образователното министерство за закрила на деца с изявени дарби, но й отказали, защото била в индивидуална форма на обучение, а не в дневна.

"Галя трябваше да получава всеки месец 50 процента от минималната работна заплата - 12 месеца по 135 лева. С парите искаше да помогне на бъдещото си следване - детето мечтае да запише журналистика, дистанционно обучение, но не й дадоха стипендията. Затова и сезирах Комисията за защита от дискриминация", разказва Пепа Костова. В нейна подкрепа се обявила и Държавната агенция за закрила на детето.

Когато "се вдигнал шум", отговорните най-напред обещали да променят нещата, но не последвало нищо. Нещо повече, в писмо до майката от образователното министерство обяснили, че изискването за присъствена форма на обучение към даровитите стипендианти е запазено с цел да се насърчава усвояването на общообразователния минимум и задълбочаване знанията и уменията на учениците. Което при Галя звучи нелепо на фона на отличните й оценки и знания по всички предмети.

Докато Комисията по дискриминацията нищела проблема, през миналата година Галя заслужила още веднъж правото да получава стипендия като даровито дете - този път с третото си място в конкурса на Националния дворец на децата в София за разказ на тема "Моите детски мечти". И отново последвал отказ момичето да получи парите.

"От притеснения покрай унижението да се молиш за нещо, което заслужаваш, Галя получи и тумор на хипофизната жлеза. Слава Богу, доброкачествен", допълва майка й. Сега на нея й предстои и битка в съда, за да получи дъщеря й парите от отказаните й несправедлино две стипендии. Този път няма да я води сама, а с помощта на адвокат.

В същото време Галя продължава да твори. Момичето вече има над 90 различни награди от различни конкурси у нас и в чужбина. С компютърно представяне на Руско-турската освободителна война тя спечелила международен конкурс на фондация "Устойчиво развитие за България" в конкуренцията на 2500 нейни връстници от различни страни и за награда през септември една седмица гостувала в Москва. Заради конкурс за рисунка на американското посолство у нас момичето нарисувало първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, а в Ямбол й издали първите две книги - стихосбирка и разкази, след спечелен там литературен конкурс. Участва и в конкурси по фотография.

Получила и наградите "Икар" и "Анастасия Тошева" на родната си община Стара Загора, но те са еднократни. За разлика даже от някои малки общини, Стара Загора няма своя програма за подпомагане на даровитите деца, а в общини като Роман и Несебър дори им отпускат едногодишни стипендии, установила още майката.

Миналата година малко не стигнало на Галя да спечели стипендия за даровити млади хора от фондацията на Димитър Бербатов, тази година ще се пробва пак. Това, че миналата година на 2 март Галя навърши 18 години, не я ограничава да кандидатства отново при Бербатов.

"Мечтая да издам книга и тя да се превърне в бетселър. Написала съм и роман - "Тайната на жената-фараон. В него разказвам за наистина съществувала преди 3500 години жена-фараон - Хатшепсут, а действието се развива тогава и в наши дни", разкрива Галя. Според този роман, жената-фараон открила камък, който връща живота на мъртвите, издава още малко авторката, която пише и трилогия с работно заглавие "Вампирска сага".

"Има и добри вампири", казва Галя. Ако и тя един ден открие, подобно на героинята си от романа за Египет вълшебен камък, най-напред ще върне живота на любимия си герой от историята Васил Левски. Още повече, че тъкмо историята е нейният любим учебен продмет. 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter