Петък
5 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
К. Пенчев: Държавната тайна се пази от държавата, а не от журналистите

09 Април 2013 - 09:19

Сподели във Facebook

Държавната тайна се пази от държавата, а не от журналистите. Никой не може да забрани на журналист да публикува информация, която има, каза пред бТВ омбудсманът Константин Пенчев по повод разпитите в прокуратурата на журналиста от Mediapool Борис Митов.

"Аз веднага се сетих, че той пише на съдебна тематика, а на такава тематика може да се пише само критично," допълни омбудсманът. Той отбеляза, че работата с класифицирана информация е регламентирана със закон и институциите трябва да търсят проблема първо в себе си.

Константин Пенчев посочи, че при него постъпват оплаквания на граждани най-вече срещу монополите. Той изрази неразбиране, че дружествата отказват информация на клиентите си, а на запитванията на омбудсмана за проблемите на същите клиенти веднага дават отговори.

"Ако протестите утихнат и енергията угасне, нещата ще се върнат постарому," подчерта той и призова гражданите да не се отказват от справедливите си искания.

Омбудсманът е категоричен, че запорът на енергийни помощи е абсолютно незаконен, но частните съдебни изпълнители не получават информация от банките за произхода на парите в сметките, които запорират.

Пенчев изрази съжаление, че Конституционният съд не е успял да свали някои от привилегиите за банките. Той даде пример с решение на Европейския съд за правата на човека в Люксембург за Испания, където вече се забранява банките да продават имущество на длъжници, ако те са завели дело срещу институцията, оспорвайки лихвите.

Според Константин Пенчев по време на предизборната кампания ще има много удари под масата. "Това не са правилата на играта и не трябва да свикваме с тях," категоричен е омбудсманът. Според него гражданите трябва да поискат да живеят и да се развиват по друг начин и това да бъдат акцентите на предизборните кампании.

"Ромите си тръгнаха вчера, защото от 23 години не се прави нищо за интеграцията на ромите," посочи омбудсманът. Той обаче допълни, че не разбира защо ромите са насочили гнева си към служебния министър Марин Райков, а на други заседания на този съвет са оставали.

Константин Пенчев присъства на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) на вчерашния Международен ден на ромите. Заседанието беше напуснато от 15 ромски организации.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter