Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Красимир Кънев: В България масово се подслушва

28 Март 2013 - 16:59

Сподели във Facebook

Главният прокурор Сотир Цацаров трябва да започне едно много сериозно разследване по сигналите за подслушване на политици и други обществени личности.

Всички информации за подслушвания, които се появяват, са нещо, на което трябва да се обърне много сериозно внимание. За мен всяка информация за подслушване и други подобни действия от страна на службите за сигурност в България идва с презумпция за своята достоверност, както и за своята произволност и противоконституционност. И това е така по няколко причини. На първо място, това е една масова практика. В България масово се подслушва и масово се използват подобни средства за контрол върху и политици и журналисти, и хора, заподозрени в извършване на престъпление. На второ място, липсва контрол. Тази дейност в България се извършва без контролно. Тези механизми за контрол, които в момента съществуват не работят. На трето място, България вече няколко пъти е заклеймена заради подобни практика от Европейския съд по правата на човека и това създава необходимост от обръщане на много сериозно внимание на тези сигнали и от едно много сериозно разследване.

Подслушването може да бъде използвано с най-различни цели, особено, когато се подслушват политици, тогава това става, за да се узнаят намеренията на противниковата партия. Не изключвам възможността информацията, придобита по този начин да се използва за рекет и за натиск и за най-различни други цели, включително за целите на наказателното преследване, но за каквото и да се използва самата тази практика поради своята произволност, безконтролност и масовост е нарушение на закона и аз очаквам главният прокурор да вземе най-сетне мерки. Той достатъчно би трябвало да е запознат с мащабите и средствата, с които се извършват тези неща и трябва да започне едно много сериозно разследване на използването на СРС-та.

Така както се промени законът през 2009 година, контролът върху произволното масово подслушване се отслаби, този контрол остана в ръцете на една парламентарна комисия, а депутатите, членове на тази комисия се занимават с много други неща и не знам колко време им остава да се занимават с контрол върху използването на специални разузнавателни средства. България има нужда от специална комисия, която всекидневно да се занимава само с това и тя трябва да има правомощия не само да получава информация, но също и да уведомява граждани и организации, в случаите, в които по отношение на тях е извършвана незаконно подобна дейност.

Това е едно изискване, което произтича от редица решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и това изискване не е изпълнено. По тази причина тези решения на съда, още от делото на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека срещу България до сега стоят на преглед в Комитета на министрите на Съвета на Европа и те се смятат за неизпълнени от България, тъй като не е въведен подходящ контролен механизъм тази практика да бъде поставена в някакви рамки. Има нужда и от много сериозни законодателни промени и това трябва да стане не само по инициатива на изпълнителната власт, защото тя от всички е най-заинтересована това да става, а и от самите народни представители. Всички ние имаме право да знаем какви са мащабите на подслушването и каква е неговата динамика, увеличава ли се или намалява през годините, тъй като потенциално от такова нещо всички са застрашени.

--------------

Красимир Кънев е председател на Български хелзинкски комитет.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter