Вторник
7 Дек 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
КЗК провери офиси на енергодружества

28 Март 2013 - 16:14

Сподели във Facebook

КЗК провери офиси на енергодружества

КЗК извърши проверка на място в офиси на енергоразпределителни дружества, съобщиха от КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши проверка в офиси на енергоразпределителни дружества във връзка с образувано производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК и чл. 101 и 102 от ДФЕС от страна на "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "ЕВН България" ЕАД, "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЕВН Саут Истърн Юръп" ЕАД, "Енерго-про продажби" АД, "Енерго-про мрежи" АД, "Енерго-про България трейдинг" ЕАД, "Енерго-про енергийни услуги" ЕООД, както и Сдружение "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и Сдружение "Институт за енергиен мениджмънт".

КЗК се самосезира въз основа на получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО. Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, посредством които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите. Комисията има за цел да установи дали сходните стопански практики се осъществяват въз основа на координирано поведение на конкуренти на съответния пазар, което би могло да попадне в хипотезата на забранено споразумение по смисъла на чл.15 от ЗЗК.

Действията на КЗК са предварително съгласувани с ГД "Конкуренция", отдел "Антитръст, енергетика и околна среда" на Европейската комисия.

Проверката на място беше извършена от служители на КЗК, със съдействието на представители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще бъде извършен в тясно сътрудничество с ГД "Конкуренция" и ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение. В случай че такива бъдат отправени, ответните дружества ще имат възможността да упражнят правото си на защита. Крайните изводи по производството ще бъдат координирани с ГД "Конкуренция" на ЕК. След приключването на процесуалните действия по преписката КЗК ще се произнесе окончателно по случая. 

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter