Вторник
2 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Картичкофурии се събраха на национална среща в Стара Загора

20 Април 2013 - 14:58

- Автор:

Сподели във Facebook

Първа национална среща събра в Стара Загора майстори на картички от цялата страна. Над 60 участници показаха умения в своето хоби и обмениха мнение с колеги на двудневната среща под липите. 

Необичайното общество се ражда в интернет, а самите майстори се наричат картичкофурии. Вече 4 години споделят своите идеи и възможности в интернет пространството, а от 3 години имат свои тематичен блог. През тази година решили на живо да съберат своите малки произведения на изкуството, споделя една от организаторките Десислава Жейнова от Варна. Тя е категорична, че през последните година и половина все повече българи предпочитат да зарадват любим човек именно с ръчно направена картичка. Много дори избират оригинални и неповторими картички за сватбените си покани, кръщенета, рождени дни и други събития. Картички могат да се правят буквално от всичко, някои използват мидички и пясък за украса, други ги майсторят дори от тоалетна хартия. 

Изкуството на картичкоправенето е и терапия, която помага на хората да се отърват от стресът и натоварването от ежедневната работа, споделя Десислава Жейнова. Някои от членовете на тяхната организация правят ръчно една картичка с месеци, а накрая тя е същинско произведение на изкуството.

По време на първата по рода си среща в Стара Загора се проведоха различни работилнички и демонстрации на различни техники за правени на картички и други ръчно направени артикули.

Демонстрации на люспички позлата, тънкости на горещия ембосинг, ръчно изработени цветя, демонстрация на оцветяване с акварелни моливи бяха част от атракциите, които представиха творците на картички.

Картичкофуриите са подготвили и ръчно изработени артикули за благотворителна кампания, която събира средства за Митко от Варна. Младежът има нужда от лечение, а специално за него адвокатката Петя Станева от София е направила изключително красив ръчно-изработен албум, а Соня Костадинова сама е изработила декоративна къщичка за птици с надеждата да помогнат за лечението на Митко, който страда от мускулна дистрофия.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter