Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Зукърбърг: Трябва да обучаваме и привличаме най-добрите

12 Април 2013 - 10:30

Сподели във Facebook

Зукърбърг: Трябва да обучаваме и привличаме най-добрите

Снимка: ЕРА-БГНЕС

По-рано през годината започнах да водя уроци по предприемачество в рамките на извънкласна училищна програма. Децата в основните училища правят бизнес планове, създават продукти и дори получават възможността да ги продават.

Един ден попитах учениците какво мислят за колежите. Един от топ предприемачите ми каза, че не е сигурен дали въобще ще попадне в такова място, тъй като не е документиран. Семейството му дошло от Мексико. Преместили се тук, когато бил бебе. Голям брой ученици в моя район са в същото положение – преместили се в САЩ на толкова ранна възраст, че нямат спомени да са живели другаде.

Тези ученици са умни и трудолюбиви и трябва да бъдат част от нашето бъдеще, коментира в материал за "Вашингтон поуст" относно имиграционната политика на САЩ основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Все пак в това се изразява американската история. Бабите и дядовците ми са дошли през Елис Айлънд. Единият ми дядо бил пощальон, а другият – полицай. Родителите ми са лекари. Аз създадох компания. Нищо от това нямаше да се случи без добрата ни имиграционна политика, страхотна образователна система и водеща в световен мащаб научна общност, която преди време изобрети Интернет.

Днешните ученици трябва да имат същите възможности. Но системата вместо това ги спира. Имаме наистина странна политика за нация от имигранти – политика, която не отговаря на днешния свят.

Икономиката на миналия век се основаваше предимно на природните ресурси, индустриалните машини и труда. Много от тези ресурси бяха в ръцете на определени компании. Ако някой друг откриеше петролно находище, ти не можеше да имаш такова. А имаше толкова много на брой, че можеше да се спечели наистина огромно богатство от тях.

Днешната икономика е много различна. Основана е главно на знанието и идеите – възобновяемите ресурси са на разположение за всеки. За разлика от петролните находища, когато някой човек знае нещо, не ти пречи да си запознат и ти. Всъщност, когато повече хора са наясно с нещо, колкото по-добре образовани и обучени са те, толкова по-продуктивни ставаме всички ние. Нашата нация също.

Това може да промени всичко. При икономика на знанието най-важният ресурс са талантливите хора, които образоваме и привличаме в нашата страна. Икономиката на знанието се простира по-далеч, създава по-добри работни места и осигурява по-висококачествен живот за всеки в държавата.

За да водим света при такава икономика, се нуждаем от най-талантливите и най-трудолюбиви хора. Трябва да обучаваме и привличаме най-добрите. Трябва децата от основните училища да бъдат утрешните лидери.

Предвид всичко това – защо изритваме от страната 40% от чужденците, завършили математика и науки у нас, след като сме ги образовали? Защо предлагаме толкова малко "Ейч-уан би" визи за талантливи специалисти, които свършват за отрицателно време, след като знаем, че в бъдеще всеки от тях ще създаде две или три американски работни места? Защо не позволяваме на предприемачите да се местят тук, след като те разполагат с необходимото да имат собствени фирми и генерират още повече работни позиции?

Нуждаем се от нов подход. В това число:

- Мащабна имиграционна реформа, която започва с ефективна гранична сигурност, път към гражданство за недокументираните и възможност за привличане на най-талантливите и трудолюбиви в света, независимо къде са родени.

- По-високи стандарти и отговорност в училищата, подкрепа за добрите учители и много по-голям фокус върху изучаването на науки, технологии, инженерни специалности и математика.

- Инвестиции в революционни открития и гаранции, че ползите от изобретенията ще бъдат за обществото, а не за шепа хора.

Защото всички тези промени няма да се случат от само себе си.

 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Проект спасява птици от комбайни
Природозащитници ще търсят начин да...
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter