Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Жена от Раднево плаши да се запали, мъж го прави наистина

26 Февруари 2013 - 20:38

- Автор: ВАНЬО СТОИЛОВ

Сподели във Facebook

 Раднево написа днес, 26 февруари 2013 година, една зловеща приказка. Това, което разказвам по-надолу, звучи като парадокс, но такъв парадокс може да се случи само в една объркана действителност, каквато в момента е българската действителност.

Съдете сами...

Два дни по-рано млада жена от Раднево, казва се Катя Динева, написа във "Фейсбук", че ще се самозапали пред общината по време на протеста на 1 март. Била без работа, изнемогвала. Поканих я на разговор и тя прие. И, о чудо, докато разговаряхме в радневско кафене за протеста й чрез огън, от който тя междувременно се отказа, на не повече от 150 метра от нас мъж наистина се самозапали. И то по сценария на Катя - на входа на общината. Вярно, не по време на протест, но това не променя нещата.

Докато говорихме и пиехме кафе, край нас прелетя линейка с включени сирени и лампи, но кой да подозира какво е направил 53-годишният Венцислав Асенов Василев от Раднево. А той отишъл в общината с предварително напоени с бензин дрехи. И си драснал клечката в самия вход, откъдето се минава за кабинета на кмета и за данъчните офиси.

Драмата се разиграла пред очите на портиерката. Венцислав, за когото подозират, че бил в нетрезво състояние, не направил изявление, не поискал нищо. Само казал на ошашавената жена на портала: "Сега ще видиш как ще се запаля". Тя била в кабинката си, нямало как да реагира, за да го спре.

Човекът е познат в града като социално слаб, често го включвали в програмите на общината за временната заетост, работил и на археологическите разкопки през лятото, затова никой не се впечатлил в началото, че се навърта край общината. За него в Раднево казаха, че е баща на 5 пълнолетни деца. Сега живеел на семейни начала с жена, която била получила общинско жилище. Не дължали наем за него. Нещо повече - дори се грижели за двете деца на дъщерята на Венцислав, която не била в състояние да ги гледа.

Мъжът е закаран в местната болница в критично състояние със 70 процента изгаряния. Спешно бе транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

 

 

Не сме коментирали с Катя неговата постъпка. Тя е на 37 години, омъжена със син на 16 години. Завършила е две висши образования: "Бизнесадминистрация" в Бургаския свободен университет и "Финанси и банки" в Тракийския университет в Стара Загора, има и педагогическа правоспособност. Безработна, след като миналата лято семейният им бизнес със закуски окончателно фалирал. Съпругът й Григор също няма работа. Цял живот е живяла в миньорския град Раднево, където е родена.

Слава богу, вече се е отказала да се пали, дори е написала във Фейсбук, че животът е хубав. Но това не означава, че проблемите й са решени.

"Често съм си мислела, че всичко може да свърши с една драсване на клечката. А това за самозапалването го написах, когато момчето от Варна се самозапали и никой в държавата не се трогна за съдбата му. Плаках за него и се запитах колко души трябва да постъпят като него, че някой да обърне внимание на бедните и нещастните? Всеки ден четем за самоубийства и... нищо", вълнува се Катя Динева.

До този момент не е стъпвала на протестите, но в петък със сигурност ще отиде. Но не за да се пали, а за да изрази солидарността си с всички, които протестират.

"Още в началото на демокрацията се заехме с мъжа ми Григор да произвеждаме и продаваме закуски, имахме свой павилион, зареждахме училищата и психоболницата в Раднево. Дневно сме стигали до 500-600 закуски. Но и тук монополите ни победиха. Хлебари се заеха да правят закуски, а ние постепенно бяхме изтласкани от бизнеса. Нямахме шанс да спечелим обществена поръчка, това в малкия град го правят общински съветници. В един момент започнахме да получаваме сметки за ток по 1000 лева на месец и не можехме дори да си плащаме наема за цеха за закуски. Беше време, когато сме давали хляб на 10 и повече човека, а през миналата лято окончателно спряхме", разказва за семейния си бизнес Катя Динева.

Опитала да преподава икономика в местно средно училище, но й дали само лекторски часове срещу 100 лева на месец. Трябвало да се откаже.

Питала за работа в общината, срещала се с кмета на Раднево - не отишли по-далеч от празни обещания.

"От 2 години на практика си търся безуспешно работа. Не искам да съм началник, но имам икономическо образование и бих работила в тази област. Преди това съм завършила минния техникум в Раднево, но и с тази ми специалност не се намери работа за мен в рудниците на "Марица изток". Елате да видите колко автобуса с работници пътуват от Стара Загора до рудниците, но за местните там работа все няма. А с ушите си чух по време на януарската стачка на миньорите миналата година, че обещават местните хора да получават работа с предимство", възмущава се Катя.

Тя и съпругът й биха отишли да работят и извън Раднево, стига да могат да си плащат квартирата или пътните до работното си място.

Засега обаче нямали никакви доходи. Нямат право и на пари от трудовата борса, защото са фалирали бизнесмени. "Докато фирмата работеше, бях жената на шефа. А какво прави жената на шефа в една фирма - всичко. Ако някой работник не дойде на работа, трябва да го смени в производството. Дори съм пренасяла 50-килограмови чували с брашно. водила съм сметките, нали съм икономист", спомня си "жената на шефа".

Това е минало. Сега... "Продала съм си пръстените, да не си помисли нещо Бойко Борисов", показва ръцете си Катя. И добавя: "Разчитаме на пенсиите на моите родители, за да издържаме поне сина ни, ученик в Стара Загора. Вече продадохме и всичко, което можехме да продадем: освен пръстените, продадохме павилиона за закуски, който имахме, някои от машините за закуски - като старо желязо, имах съдомиялна машина, и с нея се разделихме. Вече нямам и какво да продавам вкъщи. Забравих, че съм жена - нито на фризьор мога да отида, вижте, и маникюр нямам", изброява жената.

Катя Динева смята, че в този тежък за България момент много хора - и политици, и икономисти, и социолози, "са се скрили като зайци в люцерна". "На мен в университета в Стара Загора ми преподаваше Гарабед Минасян от БНБ. Много умен човек, къде е той сега, за да даде съвети? Защо социолозите, които вземат пари за това, не предвидиха какво ще стане в България", пита още жената.

И казва, че е принудена да живее като престъпник в родината си. От 2 години не е плащала нито здравни, нито социални осигуровки.

Когато написала във Фейсбук, че ще се пали, й се обадили много непознати, за да я разубеждават. Мъж от застрахователна компания дори й предложил работа. Вероятно тя ще обмисли предложението.

И докато е без работа, намира утеха в театъра, като участва в репетициите на радневския самодеен театър. Сега тук репетират "Големите пари" от Алън Ейкоорн, премиерата ще бъде през май. Нейната роля е на адвокат Честърман.

Питам я, ако наистина е адвокат в живота, кого би осъдила. "Аз съм вярваща и не искам да съдя никого. Нека Бог да ги съди", отговаря Катя. Като вярваща знае, че самоубийството е голям грях за християните и слаба богу, няма да го навлече върху себе си.

А как е реагирал мъжът й на идеята да се самозапали? "Той не знае, защото няма "Фейсбук", успокоява ме Катя.

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter