Неделя
7 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Експерти обсъдиха проекта за летище Стара Загора

15 Април 2013 - 17:33

- Автор: ДЕСТАР

Сподели във Facebook

Експерти обсъдиха проекта за летище Стара Загора

 Работна среща с експерти за бъдещето на проекта за летище Стара Загора проведе днес областният управител Недялко Недялков. Целта на кръглата маса бе провеждането на проучвания за летище "Стара Загора" и изготвяне на проект, който да бъде представен пред бъдещи инвеститори.

Днес е обсъдено моментното състояние на прилежащата инфраструктура и евентуалните бъдещи инвестиции. Цялостната картина показва, че местоположението на летището, водните ресурси, електрозахранването, газоснабдяването, телекомуникационните връзки са повече от добри за реализирането на един толкова мащабен проект. След точен анализ, който предстои да се извърши, ще стане ясно до колко необходимо е допълнителното изграждане на подстанции на ЕВН, което не би било проблем за компанията. 

След срещата областният управител Недялко Недялков заведе експертите от МИЕТ до летище "Стара Загора".

Полосата на летището е дълга 2 550 м., прилежащите територии са около 6 000 дка, близостта до железопътна и магистрална инфраструктура е на отстояние от 5 км., което го прави изключително привлекателно за инвестиции в модерно карго летище. 

Според анализ на Центъра за икономически изследвания в България бъдеща инвестиция в летище "Стара Загора" ще даде възможност да се посрещне новия въздушен трафик, особено между Азия и ЕС. Отличната локация позволява придвижване 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации на Европа, добри климатични условия, бързи митнически услуги, ниски данъци и най-ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка в ЕС. Данните сочат, че въздушният товаропоток до и от ЕС ще нарасне с 5.8 млн. тона, 78 % от които ще идват от Азия. 

Превръщането на летище Стара Загора в международен транзитен хъб ще има капацитет на товари от 150 000 до 250 000 тона, 2 писти, обслужващи Боинг 747 и Еърбъс 380.

На срещата днес са присъствали експертна група от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, зам. областният управител Димитър Драчев, управителят на летище "Стара Загора" инж. Митко Георгиев, управителят на ВиК Румен Райков, главният архитект на община Стара Загора арх. Кирчев, както и представители на Напоителни системи,  ЕВН, "Овергаз-Изток" и Виваком.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter