Сряда
14 Апр 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Евгений Дайнов: Цветан Василев е уплашен

26 Март 2013 - 10:10

Сподели във Facebook

Поведението на такъв тип същества от тъмното (Цветан Василев – бел. ред.), е сравнително лесно да бъде изчислено – те обичат да живеят на тъмно и когато изскочат на светло това означава само едно, че някъде са притиснати.

Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов. Поводът за коментара е вчерашното интервю на водещия австрийски вестник "Дер Щандарт" с банкера Цветан Василев. "Президентът Росен Плевнелиев представлява интересите на корпорациите", казва смятаният за един от най-влиятелните у нас банкери пред авторитетното издание.

В последните няколко месеци видяхме Василев с Цеко Минев, припомни Дайнов. Тогава банкерът твърдеше, че няма нищо общо с "Витоша ски" или с "Юлен", но когато стана истински напечено изскочи на повърхността.

"Този т. нар. банкер, част от олигархичната шайка, която използва България, е притиснат някъде и чувства непреодолима опасност, и обичайните му методи на задкулисен натиск не действат, и затова се чувства задължен да изскочи отгоре и да ни съобщи какво мисли по различните въпроси", заяви политологът. Според него, цялото великолепие на хора като Цветан Василев се дължи на това, че държавата им дава ресурси.

"Ако теглим чертата ще видим, че този човек се чувства заплашен, че може да му бъде нанесен удар - държавата да оттегли ресурс, който му предоставя", допълни Дайнов и обясни: "Ние знаем, че в неговата банка държавата по някакви причини съхранява повече от половината от парите на държавните предприятия и около 80% от парите на държавната енергетика. Тоест, всяко правителство, което реши да изтегли парите от неговата банка, той ще бъде съсипан".

Този тип олигарси са любими на всички – и на червени, и на Бойко Борисов. Според Евгений Дайнов Цветан Василев е уплашен, че президентът и неговото служебното правителство може да изтеглят парите от неговата банка. Той припознава, че опасността идва от президента Плевнелиев. Очевидно той е стигнал до това заключение, смята политологът.

Олигархията е най-нетрайната форма на управление. Сменя се властта, което означава, че държавата евентуално би могла да спре да помпа тези хора (олигарсите – бел. ред.) с наши пари, каза още Дайнов. На въпрос дали очаква лична реакция на президента Плевнелиев по темата Дайнов заяви: Един опитен дуалист в политиката би изкарал позиция, не точно срещу Василев, но ясна позиция. Единственият цивилизован отговор е политически и Росен Плевнелиев има ресурс да го направи, ако иска, смята Евгений Дайнов. Държавният глава би могъл да мобилизира политическа и гражданска подкрепа. Идеята обаче е да обезкръвят президента по китайския метод на хиляда малки порязвания и да му изтече политическата кръв, заключи Дайнов. 

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Проект спасява птици от комбайни
Природозащитници ще търсят начин да...
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter