Понеделник
25 Сеп 2023
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Грузински филм взе "Златната липа"

05 Юни 2013 - 15:04

- Автор:

Сподели във Facebook

Грузинската лента "Запази си усмивката" отнесе първата награда за ново европейско кино на фестивала "Златната липа" в Стара Загора. 
Статуетката заслужи 35-годишната режисьорка Русудан Чкония за верността й към традиционното грузински кинематографски артистизъм, в който трагично и комичното се съединяват по уникален начин, обясни проф. Вера Найденова, председател на журито на най-новият кинофорум в Европа. Довечера от 20 часа ще бъдат връчени наградите на отличените в Операта в Стара Загора. След това ще има и прожекция на лентата-победител. Отличената с първия старозагорски Оскар трагикомедия разказва за десет жени, седем от които принадлежат към най-бедното население в Грузия. Те отчаяно се опитват да спечелят конкурс за красота за майки, които имат повече от 3 деца, за да получат голямата награда- апартамент и 25 хил. долара. "Запази си усмивката" бе и сред номинираните за "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезиков филм".
Призът за режисура отиде за друга 35-годишна дама- австрийката Мари Кройцер за лентата й "Без баща". "Златна липа" за най-добра женска роля бе връчена на актрисата Пирушка Мога от унгарската лента "Аглая", а при мъжете бе отличен актьорът Николай Лие Каас, за ролята му в биографичната датска лента "Смешен човек".
Церемонията по връчването на наградите "Златна липа" в първото издание на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора ще завърши и с връчване на статуетка за цялостен принос на българската актриса Мария Статулова. Признание на журито пък заслужи македонската лента "Пънкът не е мъртъв" на режисьора Владимир Блажевски за автентичността, с която описва житейските характери.

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Общество
Само позитивни новини
Сайтът dobrinovini.com е създаден, като...
Световноизвестни тромпетисти събира Джаз форум в...
Тромпетисти от световна величина ще свирят...
Мануела Малеева откри ортопедична работилница в...
Благотворителна ортопедична работилница в...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter