Неделя
20 Сеп 2020
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Вдигат пенсиите от 1 април

23 Март 2013 - 13:25

Сподели във Facebook

 Има резерви за подпомагане на най-уязвимите групи, но с колко и кои ще стана ясно следващата седмица, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова по Дарик.

Тя бе категорична, че пари могат да бъдат намерени от текущите бюджети на ведомствата, но това няма да стане със съкращения. Възможно е да не бъдат направени планирани разходи - например, като закупуване на нови компютри. Костадинова заяви, че служебното правителство няма да прави рискови ходове. Вицепремиерът допълни, че със сигурност заем няма да се търси.

В момента се работи и дефиниране на "най-уязвимите групи", коментира Костадинова. Тя бе категорична, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април със заложеното в Бюджет 2013 г. - средно с 9,3 на сто. "Колкото и високи да направим майчинските, няма да повишим раждаемостта", заяви Костадинова. По думите й т.нар. "майчински" у нас са много ниски, но се получават изключително дълго време, а две години откъсване от пазара на труда не е добър вариант. На въпрос дали помощите за отглеждане на дете могат да се увеличат на регионален принцип, вицепремиерът отговори: "Ще ми е интересно какво мисли Комисията по дискриминация по този въпрос".

Костадинова допълни, че засега се работи за даване на 65 лева еднократна енергийна помощ, но дали това ще бъде точната сума ще стане ясно, след като станат ясни разчетите. За семействата с деца с увреждания също ще има еднократна помощ, която се очаква да бъде около 50 лева. Вицепремиерът допълни, че засега това са предложения на социалното министерство и трябва да бъдат обсъдени в тристранния съвет. Според Деяна Костадинова трябва да се разработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя допълни, че предложеният от бившия министър Тотю Младенов механизъм е отхвърлен, то това не означава, че е отхвърлена идеята за създаване на механизъм за определянето й.

Костадинова не одобри и идеята за подпомагане с ваучери за храна на хората с най-ниска работна заплата. Според вицепремиера държавата може да подпомогне процеса за "корпоративна социална отговорност на фирмите". Работи се по различни идеи, допълни социалният министър, но отказа да посочи поне една. Костадинова не пожела да коментира идеята за облагане на депозитите по начина, предложен в Кипър. "Смятам, че трябва да има предвидимост", допълни вицепремиерът.

Деяна Костадинова каза, че няма да се отнема от парите, които са предвидени за инвестиции в бизнеса, защото именно бизнесът създава работни места. В момента се търсят възможности за осигуряване на работа чрез програми като "От социални помощи към заетост", както и за подкрепа на младежката безработица. Обсъждат се възможностите за създаване на работни места и по програмите за енергийна ефективност. Според вицепремиера не може лесно да се направи преходът към запълване на свободните работни места с младите хора, които излизат от университетите. Причина за това е, че има разминаване между нуждите на пазара на труда и част от специалистите, които излизат от висшите учебни заведения. "При липса на икономика, каквито и кадри да предлагаме на пазара, те няма къде да се реализират", коментира Костадинова и допълни, че има и сектори, в които има дефицит на кадри. Пример за това е ИТ секторът.

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter