Неделя
28 Фев 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
БХК: Ситуацията с правата на човека в България пропада

26 Март 2013 - 13:07

Сподели във Facebook

 

Необходимост от борба за върховенството на правото на базисно ниво, отбелязва БХК в годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2012 г., който бе представен днес.

От организацията посочват, че ситуацията с правата на човека пропада или остава на тревожно ниско ниво в много области, особено независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, правото на религиозна свобода на мюсюлманите и положението и в местата за лишаване от свобода.

Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК подчерта, че картината на правосъдието в България е доста тягостна. Тя посочи, че 2012 г. година мина без никаква реформа и изтъкна проблемите са атестирането, както и че продължава да битува порочният институт на командироването, произволно дисциплиниране, продължиха и проблемите с неслучайното разпределение на делата.

"Трябва да се отбележи начинът, по който падналото вече правителство се държа с магистратите през изтеклата година и аз мога да кажа, че то изпълняваше една програма за нарушаване на закона, посредством тормоз върху съдиите. Като казвам тормоз говоря съвсем буквално по легалното определение на закона за защита от дискриминация унижаването, накърняването на достойнството на човек или група хора в случая цялото съсловие и създаването на обидна и застрашителна среда за тях", каза Илиева.

Ние сме в положението да се борим за възобновяването на базисни постижения като това да се спазва законността. "Правителството не спазваше законността, напротив потъпкваше я по отношение на съдийското съсловие. Те управляващите, политическата класа, заедно с предходния ВСС извършиха опит за обезглавяване на съдиите реформатори, посредством изваждане, премахване от системата на тогавашната председателка на Съюза на съдиите", каза Илиева. Тя подчерта и че новият състав на ВСС е обвързан – избран по непрозрачен начин в НС, а магистратската квота бе избрана без пряк вот. ВСС остана и неразделен на прокурори и съдии.

Изборът на нов главен прокурор пък също определи като предрешен, "на обвързан човек с политическата класа". А самата процедура бе изменена, така че да може да бъде избран именно избраникът на тогавашното правителството, а според тях за този избор съучаства и президентът, който подписа мигновено указа. Тя отбеляза и "фалирали избори за конституционен съдия", както и политически парцелирани избори на ИВСС.

В доклада за 2012 г. за полицейското насилие е отбелязана реформата в закона за МВР така че да има стандарт за абсолютна необходимост при употребата за прилагане на оръжие. "Това е добро само на ниво правилата, нормите следва да видим как ще се формират институциите, които ще ги прилагат", подчерта Илиева и посочи, че прокуратурата не се реформира. Тя каза, че ако бъде възобновено делото Чакъра само не е достатъчно, защото 2012 бяха произведени други осъдителни решения за полицейско насилие на европейския съд.

За децата с увреждания, според доклада, прокуратурата продължила да легитимира тяхната смърт и телесни повреди. Тя подчерта, че се наблюдавал конфликт на интереси при назначаване на вещи лица – лекари от болницата например, където е умряло детето.

За 2,5 г. няма нито едно обвинение, от 229 дела общо – досъдебни, с жертви 375 деца поне, окончателно прекратени са поне 66 дела, а в процес поне 149. Илиева даде за пример случая на Борис, който умира на 14 години, когато тежи 8 кг.

Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет посочи, че изтеклата 2012 г. отбелязва пик на влошаване на ситуацията с правата на мюсюлманите в България. Стартиралият процес срещу 13-те имами според него е допринесъл за това и може би пикът на влошаване на положението дошло преди всичко от това дело. Част от подсъдимите също бяха в залата при представянето на доклада.

Яна Бюрер Тавание - директор на Програма "Кампании и комуникации" на БХК посочи, че докладът изтъква срив в свободата на изразяване. "Традиционните медии напълно компрометираха статута си на четвърта власт", се казва в доклада. Там се подчертава и че преобладаващо е било през 2012г. безкритичното/положителното отношение на повечето български медии към правителството и особено министър – председателят. "Икономически и политически обвързаности, непрозрачна собственост и финансиране, натиск, който стига до личния живот на журналистите, тежка автоцензура са само част от проблемите, засягащи свободата на изразяване в България през изминалата година, се казва в доклада. Там се цитират анонимни интервюта с представители на национални и регионални медии, на които се базира изследване през 2012г. Част от тях: "Правителството най – вече (оказва влияние върху медията. Дори самият премиер е звънял да иска нещо да излезе"; "като пишем против някого първо трябва видим дали рекламира при нас"; "медиите официално се купуват с европари. Това е възмутително". 

 

 

 

Сподели във Facebook

Видео
Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter