Петък
5 Март 2021
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Борис Митов без обвинение от прокуратурата

08 Април 2013 - 09:44

Сподели във Facebook

Десетки се събраха в подкрепа на журналиста Борис Митов пред Съдебната палата, който бе призован на повторен разпит в Софийска градска прокуратура.

Някои от гражданите пред палатата носиха лепенки на устите си. Журналистът от Медиапул /Mediapool/ е разпитван заради публикацията му, уличаваща висши магистрати в нарушение на правилата за използване на специални разузнавателни средства /СРС/. По време на първия разпит прокурорът е настоявал да научи източниците на журналиста, което е в разрез с журналистическата етика и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници.

По-малко от десетина минути продължи този път посещението на журналиста Борис Митов в градска прокуратура. Те са го извикали да им предостави документите за неговата статия. А той е написал, че няма как да им ги предостави, тъй като вече не разполага с тях. След като в петък бе предупреден, че носи отговорност при лъжесвидетелстване, днес е уточнил пред адвокат Доковска, която го защитава, че всъщност не е имал предвид това, само го е бил прочел, защото той няма статут на свидетел по тази проверка. Адвокат Доковска е обяснила, че тези документи ги е имало по делото и могат да си ги изискат. Казала му е, че са разсекретени, а той е отговорил, че не знае дали са разсекретени. Така предупреждението за разгласяване на държавна тайна се оказа с дата петък – 5 април.

"Оказа се, че не ме е предупреждавал по чл. 290, както ме предупреди в петък, тоест за лъжесвидетелстване, защото аз нямам статут на свидетел и няма как да ме предупреждава по този член, но в петък ме накара да го напиша в обяснението си, че знам за тази отговорност по чл. 290", заяви Митов. Той мисли, че за него казусът с прокуратурата е приключил. Поне това личало от изказванията на градския прокурор Николай Кокинов. Самата проверка на прокуратурата обаче щяла да продължи и ще установява какво се е случило, дали има разгласяване на държавна тайна или не. Самият Борис обаче не е разбрал как ще процедира държавното обвинение оттук нататък.

БГНЕС припомня, че става въпрос за материала на Борис Митов, озаглавен "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?". В материала става дума за публично известни факти от работата на заместник-градския прокурор Роман Василев, които излязоха наяве по време на процеса в Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу бившия министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Делото е явно и фактите по него стават известни по време на откритите съдебни заседания.

Българският хелзинкски комитет окачестви прекия и сериозен прокурорски натиск над Митов като драстично посегателство върху свободата на словото, в това число правото на обществото на информация. Зад журналиста застанаха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. От асоциацията заявиха, че намират за крайно обезпокоително, че Митов е извикан в Софийската градска прокуратура да дава обяснения и е заплашен с наказателно преследване заради разгласяване на общоизвестна информация, която и друг път е била публикувана без никакви последствия.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Институции
Назначиха Живка Аладжова за областен управител на...
Министерски съвет назначи Живка Аладжова за...
Системата за класиране за детските градини в Стара...
Системата за класиране на децата в детските...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter